eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó

2005: háromgólos hátrányból érkezett meg a Liverpool

Ötven év, ötven mérkőzés – az Infostart.hu összeállította az elmúlt fél évszázad legfantasztikusabb futballmeccseit, minden évből egyet. Minden idők egyik legizgalmasabb mérkőzéseként tartják számon a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntőt. Az isztambuli mérkőzésen az AC Milan a szünetben már 3-0-ra vezetett a Liverpool ellen, de a „vörösök” nyerték a serleget.

Az 50 év, 50 meccs-sorozat előző részeit itt olvashatják!

Paolo Maldini már az első percben betalált Jerzy Dudek kapujába, ő lett a BL-döntők történetének legidősebb gólszerzője. Rafael Benítez együttese, illetve klubja a története során másodszor nyert tizenegyespárbajban az első számú klubkupa-sorozatban. Huszonegy évvel a római, az AS Roma elleni döntő után. A Milan 2003-ban szétlövésben nyert, most ugyanígy kikapott. Serginho és Sevcsenko Manchesterben gólt lőtt, ezúttal mindketten hibáztak.

A szereposztás parádés volt. Először találkozott egymással a „királykategória” végjátékában két olyan klub, amelyből az egyik már viselhette az úgynevezett „Tisztelet jelvényt”, a másik játszhatott érte. Ezt az elismerést az UEFA 2000 nyara óta öt egyesületnek adományozza: a legalább öt elsőséget szerzőknek (Real Madrid, Milan), illetve a sorozatban háromszor győzteseknek (Bayern München, Ajax). A Liverpool Isztambulban nyerte meg ötödször a kupát, így jogosult lett a jelvény viselésére.

A Vörösök sikersorozata Bill Shankly menedzseri korszaka alatt kezdődött a hatvanas években, majd a hetvenes-nyolcvanas években, az utód, Bob Paisley érájában teljesedett ki. A Liverpool FC a minden szempontból választóvizet jelentő, 1985-ös Heysel-dráma előtt négyszer nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (1977, 1978, 1981, 1984), s kétszer az UEFA-kupát (1973, 1976). Az Európai Szuperkupa győztese is lett (1977). A hetvenes-nyolcvanas években a hazai frontot is uralta a Pool, 18 bajnoki címéből tizenegyet 1972 és 1990 között nyert meg. A brüsszeli tragédiát követő nemzetközi eltiltást, illetve az 1989-es Hillsborough-katasztrófa jelentette újabb traumát egy évtizeden keresztül nem tudta feldolgozni sem a klub, sem a szurkolótábora. A következő nagy sikert csak a 2001-es esztendő hozta, amelyben öt trófeát (Ligakupa, angol FA-kupa, UEFA-kupa, angol Szuperkupa, európai Szuperkupa) is nyert a gárda. De nem a legtekintélyesebb trófeát.

Rafa Benítez 2004-ben érkezése után új korszak kezdődött. Változott a keret, az aranylabdás Michael Owen a Real Madrid „galaktikusa” lett, mellette pedig olyan korábbi kulcsemberek távoztak, mint Markus Babbel, Stéphane Henchoz és Danny Murphy. Rafa érkezésével felerősödött a spanyol vonal, Xabi Alonso, Luis García, Josemi, Antonio Núñez, majd januárban Fernando Morientes is az Anfield Roadra szerződött. Csakúgy, mint a francia Djibril Cissé, az argentin Mauricio Pellegrino (Benítez korábbi játékosa a Valenciában).

Túlzás lenne állítani, hogy az újjáformált Pool minden fronton tündökölt – a bajnokságban csak ötödik lett, az FA-kupában az első mérkőzésén kiesett a Burnley ellen –, de a Ligakupában döntőbe jutott, ott csak hosszabbításban veszített a Chelsea ellen.

A legnagyobb sikert a BL-szereplés hozta – s ez elsősorban Steven Gerrardon múlott. „A Bajnokok Ligája isztambuli döntője különleges emlék. De az volt már az Olympiakosz elleni meccs is. Meg az FA-kupa-döntő 2001-ben. S hogy a válogatott mérkőzései közül is említsek egyet: fantasztikus volt a müncheni 5-1-es győzelmünk a németek ellen” – emlegette nagyjából egy évvel a nagy diadal után. Mindenki értette, miért jelölte meg a görögökkel az Anfield Roadon játszott mérkőzést is. A csoportkör utolsó játéknapján a „vörösök” kiesésre állt a görögök ellen. Ugyan Rivaldo szabadrúgásgólja után két tartalék, Florent Sinama-Pongolle és Neil Mellor révén fordítottak, de még a 86. percben is csak 2-1-re vezettek, s ezzel az egymás elleni eredmények összevetésekor az Olympiakosz állt jobban. Aztán eljött a nagy pillanat: az addigra már sárgalapos, s ezzel a következő mérkőzésről magát kizáró Steven Gerrard távolról gyönyörű gólt lőtt.

Ezzel maradt versenyben a Pool, amely aztán az egyenes kieséses szakaszban előbb a Bayer Leverkusent (a hatból három gólt szerző Luís García vezérletével 3-1, 3-1), aztán a Juventust (2-1, 0-0), majd az elődöntőben a tavasz legjobb angol csapatát, José Mourinho Chelsea-jét (0-0, 1-0, megint csak Luís García góljával, igaz, nagyon vitatott találat volt) is elbúcsúztatta.

Az AC Milant akkor már három és fél éve Carlo Ancelotti dirigálta. A csapat 2003-ban megnyerte a Bajnokok Ligáját, ma már tudjuk, hogy az évtized közepén három egymást követő páratlan évben is finalista lett, 2003-ban és 2007-ben is győzött. A piros-feketék kerete is változott, de a Juventus elleni, manchesteri BL-döntő szereplői közül Roque Júnior kivételével mindenki rendelkezésre állt. Ráadásul erősödött a keret a holland Jaap Stammal, az argentin Hernán Crespóval és egyre inkább beérett a fiatal brazil világbajnok, Kaká is.

A Milan biztosabban jutott el a BL-ben a tavaszi folytatásba, mint a Liverpool. A Barcelona, a Sahtar és a Celtic előtt nagyon magabiztosan nyerte meg a csoportját, majd az egyenes kieséses szakaszban kettős győzelmet aratott a Manchester United ellen (1-0, 1-0, mindkét gólt Crespo szerezte), aztán ugyancsak kettős győzelemmel, kapott gól nélkül búcsúztatta a városi rivális Intert is. Az első mérkőzés 2-0-ja után a másodikon is vezettek 1-0-ra a piros-feketék, amikor egy Inter-szurkoló rakétája vállon találta Didát. A játékvezető lefújta a meccset, az UEFA pedig 3-0-val a Milannak adta a mérkőzést. Ancelotti csapata az elődöntőben kényszerült a legnagyobb csatára. pedig a hazai 2-0 után megnyugtató előnnyel ment Eindhovenbe, a PSV-hez. Ám a hollandok nagyon jól játszottak, Pak Dzsi Szung és Philip Cocu góljaival a 65. percig ledolgozták a hátrányukat. Úgy festett, hosszabbítás következik, ám akkor Ambrosini a brazil Gomes kapujába küldte a labdát. A PSV a San Siróban és a Philips-stadionban is kapott gólt az utolsó percben. Utána Cocu szerzett még egy gólt, de ez már nem sokat számított.

A döntő, a bajnokokok tornájának ötvenedik fináléja szenzációsan alakult. A Milan parádésan kezdett, a már a hetedik BEK/BL-döntőjében szereplő Paolo Maldini az 53. másodpercben lőtt villámgyors gólja – a finálé valaha volt leggyorsabb találata – után Hernán Crespo még az első félidőben szerzett két további gólt. Az olaszok a félidőben 3-0-ra vezettek.

Rafa Benítez a második félidő elejére már túl volt két cserén, s jól cserélt. A BL-történelem egyik legfantasztikusabb hat percében előbb Steven Gerrard szépített, majd a második félidőre beálló, a Liverpool mezében utolsó mérkőzését játszó Vladimir Šmicer faragott a hátrányból, végül Xabi Alonso kiegyenlített. Dida ugyan kivédte a spanyol középpályás tizenegyesét (Gennaro Gattuso szabálytalankodott Gerrarddal szemben, ezért kapott büntetőt a Liverpool), de az ismétlésnél már esélytelen volt.

Egy óra alatt hat gól esett, majd a következő egy órában (a rendes játékidőben, majd a hosszabbítás harminc percében) nem esett egy sem. Főleg azért nem, mert a lengyel Jerzy Dudek földöntúli bravúrral hárította a regnáló aranylabdás, Andrij Sevcsenko labdáját.

Döntöttek a tizenegyesek, ahogy a Liverpool (1984) és az AC Milan (2003) addigi utolsó megnyert BEK/BL-döntőjében. Az olaszok amilyen jól lőttek két évvel korábban, most olyan rosszul. Serginho és Andrea Pirlo is hibázott. Aztán Tomasson és Kaká gólja után Sevcsenko is rontott, így Steven Gerrardnak, a „vörösök” ötödik lövőjének már nem is kellett rúgnia.

A háromnegyed órai játék után háromgólos hátrányban lévő Liverpoolé lett a trófea.

Néhány évvel később „Carra”, azaz Jamie Carragher elmesélt egy szinte hihetetlen kulisszatitkot: „Amikor Rafa elkezdett dolgozni velünk, megpróbáltuk lemásolni a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának Milanját. Franco Baresi és Paolo Maldini kolosszális volt. A isztambuli döntő után elkértem, s azóta is őrzöm Maldini mezét. Bekereteztettem, s kitettem a lakásom falára.”

Mit jelentett a játékosoknak a siker? Steven Gerrard mondta: „Csodálatos élmény volt, amikor megkaptam a Liverpool csapatkapitányi karszalagját, de az isztambuli döntő, a Bajnokok Ligája megnyerése mindennél szebb emlék.”

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
×
×
×
×