eur:
392.3
usd:
362.31
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke a Glasgow-ban augusztus 3-án kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar úszóválogatottról és a kitűzött célokról tartott sajtótájékoztatón a margitszigeti Grand Hotelben 2018. július 31-én. Legalább tíz érem, köztük egynél több arany megszerzésében bízik a szövetségi kapitány.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Wladár Sándor: a magyar sport most évekig nem lesz olyan, mint régen volt

A Magyar Úszó Szövetség elnöke az InfoRádióban bejelentette: hétfőn újraindulhatnak az edzések a válogatott úszók számára.

Az elmúlt hat hétben a teljes vízi és szárazföldi felkészülést fel kellett függeszteni a magyar úszósportban, a szakmai munka azóta szünetel, azóta azt várják az edzők, versenyzők, hogy mikor kezdhetik el újra a munkát.

A sportolók, edzők koronavírusteszt-eredményei pozitív, negatív és kétes eredményeket is hoztak az elmúlt időszakban. Az első tesztelési fázis még hetekkel ezelőtt volt, a második a múlt hét kedden és pénteken, összességében közel 500 darab vizsgálat készült, az utolsó vizsgálatok szerint

mindenki negatív már,

így az edzés egészségügyi feltételei adottá váltak - árulta el az InfoRádiónak Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

"Készen állunk arra, hogy jövő hétfő-keddtől elkezdjük a válogatott részére az edzéseket" - jelentette ki a sportvezető.

A versenyzők állapotával kapcsolatban elmondta,

"az úszók vízérzékelése elment, tehát az nincs",

az otthoni, szárazföldi edzésekkel még szinten sem lehetett maradni, egy 40 százalékos intenzitásra szükség lett volna ahhoz, hogy egy-egy sportoló megtartsa legalább a korábbi erőnlétet.

De vajon hogy néz ki az újraindulás?

"Nem zárt, karantén-edzőtábor szerint indulna a felkészülés, ezt a legtöbb edző és versenyző sem vállalná. Azt gondolom erről, hogy ezek a versenyzők, edzők nagyon fegyelmezetten felelősen, percre pontosan élnek, éltek az elmúlt tíz évben, reggel 6-kor mentek az uszodába nap mint nap, hogy elvégezzék az edzéseket az eredményességért. Ha ebből indulok ki, és abból, hogy

nyilatkozatot írtak alá, hogy csak az uszoda és a lakhely között ingáznak,

saját autóval, akkor azt gondolom, ez így kevésbé aggályos, mint hogy egy hotelban ott van a konyhás néni, a takarító és a portás" - vázolta a helyzetet.

Ahogy a folyamatokat elnézi, azt gondolja, 2021 május előtt nem lehet Európa-bajnokságot rendezni - ez lenne Budapesten -, ezt követően jöhetne júliusban az olimpia.

Ebből kifolyólag 2021-ben - újra Japánban - szerinte nem lesz úszó-világbajnokság, ennek szponzorációs és egyéb okai vannak.

"A teljes rendszer fogaskereket fog ugrani, ami egy évet jelent, és 2023-ra állhat helyre a régi rend, az elmúlt 30 év rendje, hogy meghatározott időszakonként vannak kis és nagy versenyek" - vélelmezte.

A sportot szerinte most nagy sokkhatás érte, de tisztában van vele, hogy a világ számára most nem ez a legfontosabb.

"Ha a sportról beszélünk,

a következő másfél-két évben nem lesz olyan a sport, mint régen,

a sokkhatást túl kell élni, fel kell ébredni belőle. Évek kellenek ahhoz, hogy az úszósport visszatérjen a régi sikereihez, az ötezer igazolt sportolóról nem is beszélve, hogy őket személyesen hogy érinti ez az egész."

A teljes interjú csütörtök este fél 8 után hallható az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×