eur:
394.87
usd:
364.79
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Monza, 2018. augusztus 31.Sebastian vettel, a Ferrari német versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Olasz Nagydíjának második szabadedzésén a monzai versenypályán 2018. augusztus 31-én. A futamot szeptember 2-án rendezik. (MTI/EPA/Srdjan Suki)
Nyitókép: (MTI/EPA/Srdjan Suki)

Áll a bál a Forma-1-ben

A tíz Forma-1-es csapatból hét közös közleményben fejezte ki aggodalmát és helyezett kilátásba jogi intézkedéseket a Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között létrejött, de nyilvánosságra nem hozott megegyezésről az olasz istálló tavalyi motorját illetően.

A csapatok - kivéve azt a kettőt, amely a Ferraritól kapja az erőforrásokat - "meglepetésüknek és megdöbbenésüknek" adtak hangot, miután a FIA a spanyolországi hivatalos tesztelés utolsó napján, múlt héten kiadott közleményében azt írta, hogy a műszaki vizsgálatok elvégzése után megegyezésre jutott a Ferrarival a maranellói gyár F1-es motorjáról.

A közleményben a FIA úgy fogalmazott, "a megállapodás részletei a két fél között maradnak".

A világbajnoki címvédő Mercedes, valamint a Red Bull, az Alpha Tauri, a Williams, a McLaren, a Renault és a Racing Point a szerdán kiadott közös közleményében azt írta,

ez a helyzet elfogadhatatlan.

"Egy nemzetközi sportági szövetség felelős azért, hogy a legmagasabb szintű irányítás, feddhetetlenség és átláthatóság mellett járjon el" - olvasható a közleményben. "Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy a rivális csapatok által megfogalmazott kifogásokat követően a FIA hónapokig tartó vizsgálat után bizalmas megállapodást kötött a Ferrarival."

Az istállók azt írták, elkötelezettek az ügy teljes és részletes nyilvánosságra hozatala mellett, mert szerintük csak így biztosítható, hogy a sportágban szereplők mindegyike egyenlő és sportszerű bánásmódot kapjon.

A hét csapat mindezen túl jelezte, hogy fenntartja a jogorvoslathoz való jogát mind a FIA-nál, mind pedig az illetékes bíróságoknál.

Az ellenfelek tavaly azzal gyanúsították az olaszokat, hogy az üzemanyagáramlás-mérőjük nem felelt meg a szabályoknak. A maranellói istálló tagadta ezeket a vádakat, bár autói nagyon jó köridőket futottak a 2019-es idényt megelőző teszteken, az egyenesekben pedig egész évben minden riválisnál gyorsabbak voltak. A FIA az év későbbi szakaszában új előírásokat fogalmazott meg az üzemanyag-áramlást mérő szenzorokról, ezután rosszabb lett a Ferrari teljesítménye, és az olaszok autói az idei teszteken is lassabbak voltak, mint a Mercedes.

A Ferrari tavaly a Mercedes mögött második lett a konstruktőrök világbajnoki pontversenyében három futamgyőzelemmel.

Az idei szezon jövő vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×