eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a játékosoknak a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 16-án. Magyarország-Spanyolország 11-11.
Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Eb-döntő előtt: "bele fogunk halni a vízbe a győzelemért”

Az olimpiai kvóta már megvan, vasárnap este a spanyolokkal szemben az Európa-bajnoki aranyéremért küzd a magyar férfi vízilabda-válogatott a Duna Arénában.

Kocsmakvízen is sokakat fejvakarásra késztethetne a kérdés, hogy mikor nyert utoljára Európa-bajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott. A helyes válasz 1999, ami azért tűnhet meglepőnek, mert utána három olimpiai és két világbajnoki címet nyertek a magyar pólósok. A firenzei aranynak részese volt Märcz Tamás, a mostani szövetségi kapitány, valamint Vári Attila, a szövetség elnöke is. A kontinenstornákon viszont azóta nem sikerült a dobogó tetejére állni. Kétszer lett második a válogatott, legutóbb 2014-ben, a Margitszigeten, és ötször bronzérmes (2001, 2003, 2008, 2012, 2016).

Ha ezt a négyéves olimpiai ciklust nézzük, a 2017-ben itthon elveszített vb-döntő után Vámos Mártonék megnyerték a 2018-as Világkupát és a tavaly Európa-kupát is, tehát bizonyították, hogy képesek nyerni, ám a legutóbbi két nagy világversenyen lemaradtak a dobogóról (2018-as Eb nyolcadik hely, tavalyi vb negyedik hely), így a mostani döntőbe jutás különösen fontos volt. A tokiói kvótát már a finálés szerepléssel megszerezte a válogatott, mivel az ellenfélnek, a spanyoloknak a vb óta megvolt a repülőjegyük, de ahogy a játékosok fogalmaztak, ezzel csak az első célt pipálták ki.

És abban is egyetértettek, hogy más találkozó várható, mint a csoportkörben, amikor nagy csatában 11-11-es döntetlen született a spanyolok ellen.

„Teljesen más mérkőzés lesz, mint a csoportmeccs volt. Hazai közönség előtt bele fogunk halni a vízbe a győzelemért” – ígérte Manhercz Krisztián.

Pohl Zoltán arról beszélt, hogy nem meglepő a spanyolok döntőbe kerülése, hiszen már évek óta bizonyítják, a világ legjobbjai közé tartoznak.

„Ugyanúgy a védekezéssel, a blokkokkal és jó kapusteljesítménnyel lehet megnyerni a döntőt, ahogy azt Montenegró ellen is tettük.

Az, hogy a kvóta megvan, valamennyi terhet levesz rólunk, de egy döntő mindig más” – tette hozzá.

Varga Dénes, aki 15 góljával az Eb legeredményesebb magyarja, hatalmas küzdelemre számít.

"A spanyolok taktikailag nagyon felkészültek lesznek és elejétől a végéig fognak valami olyasmit csinálni, amit ők előre elterveznek, ezen kell nekünk felülkerekednünk. Nem feltétlenül fizikálisan lesz nehéz a mérkőzés, hanem azért, mert a spanyoloknak olyan hosszú a padjuk, hogy gyakorlatilag négy negyeden keresztül tudják tartani ugyanazt a tempót" - mondta a csapatkapitány.

A spanyolok még sohasem nyertek Eb-t, kétszer végeztek a második helyen, legutóbb két éve.

A magyarok mellett szólhat, hogy az emberelőnyöket eddig jobb arányban használták ki (50,9%-39,3%), de az emberhátrányos védekezés a spanyoloknál volt biztosabb (64%-69%). A két kapus összevetéséből Nagy Viktor jön ki jobban, a lövések 57 százalékát fogta, míg Dani Lopez 55,7 százalékkal áll. Az sem mellékes, hogy Eb-ken a magyar válogatott még sosem kapott ki a spanyoltól: 15 győzelem és 3 döntetlen a mérleg.

A finálé 19 órakor kezdődik a Duna Arénában, a mérkőzésről percről percre tudósítunk.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×