eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Tallinn, 2018. október 14.Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya sajtóértekezletet tart a tallinni A. Le Coq Arenában 2018. október 15-én, egy nappal az Észtország-Magyarország Nemzetek Ligája mérkőzés előtt. (MTI/EPA/Valda Kalnina)
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Értékválságot robbantanának ki Nagyszombatban

A magyar labdarúgó-válogatott ma este megkezdi szereplését a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőiben. Az ellenfél a szlovák válogatott.

A magyar válogatott története egyik leggyengébb mérlegével kezdte a 2018-as évet, s ebbe bele is bukott Georges Leekens kapitány. A nyáron a 2017–2018-as idényben a dunaszerdahelyi DAC együttesét irányító, előtte 2017-ben a Bp. Honvéddal magyar bajnok Marco Rossi vette át a válogatottat, aki néhány helyen felfrissítette a válogatottat. A csapat a Nemzetek Ligájában vereséggel kezdte a szereplését a finnek ellen, s végül a második helyen végzett a csoportban, úgy, hogy az utolsó két, egyaránt hazai mérkőzését megnyerte. Érdekes, hogy a négytagú csoportban a legjobb gólkülönbséget érte el, s a Groupama Arénában mindhárom mérkőzését megnyerte.

Idegenben ugyanakkor nem tudott győzni, 1-0-ra kikapott a finnektől és a görögöktől is, s talán még nagyobb csalódást keltett, hogy Tallinnban csak döntetlent játszott az észtekkel. Alapvető fontosságú lenne a jó Eb-selejtezős szereplés érdekében, hogy a gárda az idegenbeli mérlegén javítani tudjon, hasonló mérleggel nem lehet esélye talán még a csoport harmadik helyére sem. Az pedig most semmit sem ér.

A magyar válogatott az 1998-as világbajnokság kvalifikációs mérkőzései óta nem tudott a selejtezőcsoportjában a harmadik helynél előrébb végezni,

ezt ellenben 2010 óta mindegyikben teljesítette. Egyszer vehetett részt azóta a playoffban, a 2016-os Eb előtt, egyedül akkor jelentett „életben maradást” ez a helyezés. Most más a rendszer, a tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 2020-as tornára, a további négy helyre majd a Nemzetek Ligája folytatásában lehet pályázni. (Emiatt a magyar csapatnak az az érdeke, hogy az Eb-selejtezőkön viszonylag kevés nagy meglepetés szülessen.)

A magyar csoportból a horvátok mint vb-ezüstérmesek kiemelkednek – noha, elsősorban a védelmet tekintve, változtattak a tavalyi oroszországi siker óta –, s bár a világbajnokság után közvetlenül gyengén kezdtek a Nemzetek Ligájában, vitathatatlanul más nagyságrendet képviselnek a sztárjátékosaik, mint a riválisok. (Talán a walesieknél Bale és Ramsey, a szlovákoknál Hamšík és Skriniar hasonló kategória.)

A szlovák válogatott nem kezdett jól a Nemzetek Ligájában, aztán egy botrány miatt Ján Kozák szövetségi kapitány október közepén lemondott, az utolsó két mérkőzésen már a cseh Pavel Hapal irányított. Vele javultak az eredmények, de kicsit gyengült a keret, két rutinos játékos, a Liverpoolt is megjárt Martin Škrtel valamint Tomáš Hubočan lemondta a válogatottságot

A keretük ennek ellenére sokkal értékesebb játékosokból áll, mint a magyar.

Az Inter védője, Milan Skriniar 60 millió eurót ér a transfermarkt.de portál szerint, ami több mint a magyar válogatott teljes értéke (55,25 millió euró).

A szlovákok további három legértékesebb játékosa a korábban a Napolinál még Maradona gólcsúcsát is megdöntő Marek Hamšík, aki immár a kínai Talien Jifang játékosa (30 millió), a spanyol élvonalban, a Celta Vigóban játszó védekező középpályás, Stanislav Lobotka (25 millió), valamint a berlini Herthában futballozó Ondrej Duda (15 millió). A szlovák válogatott összértéke 174,15 millió euró.

A magyar válogatott keret piaci értékének közel felét két játékos, Willi Orbán és Gulácsi Péter értéke adja. Az újonc Szoboszlai Dominiknál az RB Leipzig duóján kívül csak Kádár Tamásnak, Szalai Ádámnak és Dzsudzsák Balázsnak nagyobb a piaci értéke.

A Szlovákia–Magyarország mérkőzés ma este 20.45-kor kezdődik, az M4 közvetíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 21:58
×
×
×
×