eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Még egy arany- és egy ezüstérmet besöpörtek a gyorskorcsolyázók

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó arany-, míg a női bronzérmes lett vasárnap a hollandiai Dordrechtben rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A magyar csapat így érmek számában is minden idők legeredményesebb kontinensviadalán van túl, ugyanis négy arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel

összesen kilenc dobogós helyezéssel zárt.

Az eddigi rekordot a 2009-es, torinói kontinensviadal tartotta nyolc medállal.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összeállítású férfi váltó a hazai közönség által hajtott holland négyest nagy csatában múlta felül, amivel történelmi sikert aratott, ugyanis ezt megelőzően ebben a számban még nem született magyar aranyérem.

A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Knoch Marta, Somogyi Barbara alkotta női négyes végig a harmadik helyen korcsolyázva szerezte meg a bronzérmet a hollandok és oroszok mögött.

Az 5000 méteres férfi váltódöntő nagyon hamar kétesélyesre redukálódott, mivel a franciák és az olaszok már a táv elején elestek. Az élen korcsolyázó magyarok nem diktáltak erős tempót, így a két leszakadt kvartett szinte már felért a magyar-holland párosra, csakhogy ekkor a hollandok élre álltak és elképesztő sebességet diktáltak, a francia-orosz duó pedig azonnal lemaradt - immár végleg.

Végig a hazai csapat vezetett a hajrában, a magyaroknak csak az utolsó váltásnál sikerült előzniük, amikor Liu Shaoang lökte be bátyját, Liu Shaolin Sándort.

A három arannyal és két ezüsttel a kontinensviadal legeredményesebb versenyzője az 1000 méter után nem engedte még egyszer kiénekelni a sajtot a szájából, és biztosan megtartotta a vezető helyet a célig. A csapat ötödik tagja, Varnyú Alex szintén aranyérmesnek vallhatja magát, mivel a pénteki negyed- és a szombati elődöntőben ő versenyzett Liu Shaoang helyett.

A 3000 méteres női váltónál izgulni sem kellett, ugyanis előbb az olaszok, majd nem sokkal később a franciák is elestek úgy, hogy senki sem bántotta őket. A magyarok az egész futamban harmadikként korcsolyáztak, azaz mindkét rivális mögöttük bukott. A táv felétől magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a hollandok, így előbb a magyar, majd a hajrában az orosz négyes is kissé leszakadt.

Eredmények

férfi váltó, Európa-bajnok:

1. MAGYARORSZÁG (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole) 6:54.168 perc

2. Hollandia (Daan Breeuwsma, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat, Dennis Visser) 6:54.249

3. Oroszország (Gyenyisz Ajrapetjan, Szemjon Jelisztratov, Alekszandr Sulginov, Pavel Szitnyikov) 6:59.609

női váltó, Európa-bajnok:

1. Hollandia (Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven) 4:09.396 perc

2. Oroszország (Jekatyerina Jefremenkova, Jekatyerina Konsztantinova, Emina Malagics, Szofija Proszvirnova) 4:10.446

3. MAGYARORSZÁG (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Knoch Marta, Somogyi Barbara) 4:14.412

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×