eur:
396.5
usd:
370.94
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Georges Leekens, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország - Skócia barátságos labdarúgó-mérkőzésen Budapesten a Groupama Arénában 2018. március 27-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Leekens nem érez eredménykényszert

Georges Leekens szövetségi kapitány nem érzi, hogy eredménykényszerben kellene pályára lépnie a magyar labdarúgó-válogatottnak szerdán Fehéroroszországban, majd szombaton hazai pályán a világbajnoki résztvevő Ausztrália ellen.

"Ha a játékosokon nyomás van, az azt jelenti, hogy nem bíznak magukban. Az első meccs nem sikerült jól, a második már jobb volt" - mondta hétfői sajtótájékoztatóján. A belga szakember arra utalt, hogy előbb Kazahsztántól, majd Skóciától szenvedett vereséget irányításával a nemzeti együttes.

"Apró sérülések nehezítik a dolgunkat, de bízom bene, hogy a következő napokban ezek rendbe jönnek, és minden kerettag bevethető lesz a két találkozón. A márciusi eredmények miatt nem kell, hogy nyomás legyen rajtunk, bízom a játékosaimban, és abban is, hogy kemény munkával javulni fog a csapat teljesítménye" - emelte ki.

"Persze minden meccsen fontos a győzelem, de két tesztmeccs előtt vagyunk, ezeken kell új játékosokat kipróbálni, és kísérletezni, hogy a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájára megtaláljuk a legjobb összeállítást."

Leekens hozzátette, azt már a bemutatkozásakor elmondta, nem varázsló, hogy egyik pillanatról a másikra minden jobb legyen, viszont szeretné, ha tovább fejlődne a csapata, ahogy az első és második meccsén történt. A szurkolók bizalmának visszanyerésével kapcsolatban úgy fogalmazott, bár a kazahok elleni kudarc után csalódottak voltak éppúgy, mint a játékosok és a szakmai stáb, de a skótok ellen jó hangulat volt és a közönség díjazta a válogatott erőfeszítéseit.

"A fehéroroszok előbb döntetlent játszottak az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákkal, majd csupán 2-1-re kaptak ki tőlük" - beszélt Leekens a soron következő ellenfélről, amely ennek ellenére utolsóként zárt a selejtezőcsoportjában.

"Az ausztrálok három napja 4-0-ra verték a cseheket. Most féljünk tőlük? Nem!

Ez egy jó teszt lesz a csapat számára" - utalt vissza a szakember arra, hogy nem szabad eredménykényszert érezniük a játékosainak.

Leekens a mostani keretéről azt mondta, sok fiatal játékos van benne, de ajándékként senki nem húzhatja magára a címeres mezt, illetve az Egyesült Államokban légióskodókkal kapcsolatban megjegyezte, ott zajlik a bajnokság, és ezek a dátumok nem hivatalos FIFA-játéknapok, ezért kell mellőznie őket. Hozzátette, hétfő délelőtt egyéni foglalkozás volt, délután már csoportos edzés lesz. Felméri, ki milyen állapotban van, mert júniusban egyesek feldobottan, mások csalódottan érkeznek a klubszezon zárultával, de eddig szerinte mindenki lelkes, hogy a válogatottban lehet.

"Jó érzés, hogy újra meghívtak. Az első gondolatom az volt: végre!

Minden kerethirdetésnél csalódottan vettem tudomásul, hogy nem számítanak rám" - mondta a 33 éves Vadócz Krisztián, aki legutóbb 2011-ben lépett pályára a válogatottban.

A negyvenszeres válogatott középpályás szerint nem feltétlenül a hongkongi bajnokság teszi őt versenyképessé, hanem a profi futballban eltöltött 15-16 éve. Kijelentette, szeretné a pályán bizonyítani, hogy helye van a csapatban. Posztjával kapcsolatban úgy fogalmazott, régen egyértelműen védekező középpályás volt, most már sokkal jobban segíti a támadásokat, de még nem beszélt a kapitánnyal, hogy milyen poszton számítana rá. Vadócznak lejárt a szerződése hongkongi klubjánál, és azt mondta, vannak megkeresései, de most kizárólag a válogatottra akar koncentrálni, ezért csak a két meccs után dönt arról, hol folytatja pályafutását

A mindössze 17 éves Szoboszlai Dominik arról beszélt, hogy egy éve már szerepelt a keretben, de akkor nem kapott lehetőséget, és most sem lesz elkeseredve, ha nem lép pályára, de természetesen azért dolgozik, hogy debütálhasson. A jövőjéről úgy nyilatkozott, hogy jól érzi magát Salzburgban, és elsőként az ottani felnőtt csapatba szeretné beverekedni magát.

A magyar válogatott szerdán 19 órától játszik Fehéroroszországgal Bresztben, majd három nappal később 17.30-tól a Groupama Arénában fogadja a vb-résztvevő ausztrálokat.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×