eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Csúcs ez a Chelsea-nek és a Real Madridnak is

A Chelsea megdöntötte eddigi rekordját, miután nyolcvanmillió euróért (60 millió fontért) megszerezte a Real Madridtól Álvaro Moratát. A királyi klub korábban még soha nem adott el ennyiért játékost (az előző rekordot Ángel Di María tartotta, akit a Manchester United vett meg 2014-ben 75 millió euróért), ráadásul olyan futballista elengedése jelenti a csúcsot, aki nem tartozott az alaptizenegybe.

Morata 24 éves, de már 2010 decemberében, hat és fél éve bemutatkozott a Real Madrid első csapatában. Az első két idényében még csak egy-egy bajnokin, majd a következőn már tizenkettőn játszott. Az áttörést a 2013–2014-es szezont hozta meg, amelyben BL-győztes lett, s 23 bajnoki meccsen nyolc gólt szerzett. Ám miután Karim Benzema mögül nem tudott első számú középcsatárrá előlépni, elfogadta a Juventus megkeresését.

A Real Madrid húszmillió euróért mondott le róla, de arra aligha számított bárki is a klubnál, hogy Morata ejti majd ki anyaklubját a 2015-ös tavaszi, BL-elődöntőben. Az időközben a válogatottban is bemutatkozott csatár mindkét olaszországi idényében megnyerte a bajnoki címet és az Olasz Kupát, ehhez jött még a 2015-ös BL-döntő, amelyben gólt is szerzett.

2016 nyarán a Real Madrid a vételi ár másfélszereséért, 30 millió euróért visszavásárolta, s ez az ritka üzletek egyike volt, amikor megérte a ráfizetés. Bár Zinedine Zidane a legfontosabb mérkőzéseken Benzemát favorizálta, Morata, különösen tavasszal, kiválóan játszott, élt a lehetőségekkel, s legalább akkora érdemeket szerzett a klub sikereiben, mint a francia. A bajnokságban, a Király-kupában és a Bajnokok Ligájában összesen húsz gólt szerzett, éppen negyven mérőzésen. Pedig még ezeket sem játszhatta mind végig.

Ő volt a nyár egyik legkeresettebb csatára az átigazolási piacon, korábbi edzői közülJosé Mourinho (Manchester United) és Antonio Conte (Chelsea) is érdeklődött iránta, mint ahogy meg akarta szerezni a Milan is. Morata végül a londoni „kékeket” választotta, Willy Caballero, Antonio Rüdiger és Tiemoué Bakayoko után az angol bajnokcsapat negyedik nyári szerzeménye lett.

A Chelsea korábban egy másik spanyol játékosért, Fernando Torresért fizette a legtöbbet, 50 millió fontot. Morata ára fontra átszámolva 60 millió volt. A csatár a közeli napokban új társai után indul Ázsiába.

A Real Madrid már a negyedik játékost adta el vagy kölcsön az előző idény az alaptizenegybe nem tartozó szereplői közül, James Rodriguez a Bayern Münchenbe, Mariano Diaz a Lyonba, Danilo a Manchester Citybe, Morata pedig a Chelsea-be került. Ingyen távozott Pepe, míg Fabio Coentrão kölcsönbe a lisszaboni Sportinghoz került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×