eur:
386.99
usd:
358.57
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Fa Nándor előnyt csiholna a hátrányból

Megpróbál előnyt csiholni Fa Nándor abból, hogy nem állhat rajthoz a Vendée Globe előversenyének tekintett New York-Vendée viadalon.

A magyar hajós a múlt hét elején volt kénytelen lemondani a részvételt a május 29-én startoló, Atlanti-óceánt átszelő versenyen, mert nem készültek el időben a Spirit of Hungary új vitorlái.

"December óta dolgozunk a pótláson, én egy osztrák céggel állapodtam meg, de a vitorlák Új-Zélandon készülnek. Sajnos, az eredetileg kitűzött dátumhoz képest két héttel később kapom meg őket. Ez az idő éppen elég ahhoz, hogy lemaradjak a New York-Vendée rajtról" - nyilatkozott az MTI-nek Fa Nándor.

Hozzátette: a New York-Vendée egy lényeges kvalifikációs verseny, amelyen össze tudta volna hasonlítani magát és a hajót a leendő Vendée Globe-ellenfelekkel. Így egyfajta presztízsveszteség, hogy nem állhat rajthoz. A Vendée Globe szervezőivel azonban megbeszélte, hogy néhány héttel később elvitorlázik Newportba, majd onnan teljesíti a távot és szerzi meg a szükséges kvalifikációt.

"Ily módon több időm marad a hajó felkészítésére, s az is lényeges, hogy valószínűleg nem vállalok be olyan menetet, amit nem szeretnék, de a versenykörülmények esetleg rám kényszerítenek. Higgadtabban tudom majd teljesíteni a távot. Kíváncsian várom, hogy a többiek milyen eredményt érnek el, hány nap alatt hajóznak vissza Európába" - mondta Fa Nándor, aki Amerikába másod- vagy harmadmagával vitorlázik, mivel az út során adatokat kell gyűjtenie a hajóról, építeni a sebességkarakterisztika-táblázatot és a vitorlatérképet. Visszafelé szólóban teszi meg az utat.

Ezt követően már az edzéseken lesz a hangsúly.

"Franciaországban lesznek majd partnerek a leendő Vendée Globe-résztvevők közül, akikkel kicserélhetjük a tapasztalatokat, információkat. Hat-nyolc, a legjobbak közé számító vitorlás is szóba jöhet. A saját felkészülésem szempontjából is a legjobb a folyamatos vízi edzés, a vitorlák le- és felcsörlőzése, többet ér, mintha futnék vagy bicikliznék." - mondta.

Fa Nándor elárulta, a transzatlanti út után már nagyobb munkákat nem tervez a hajón.

A Vendée Globe november 6-én rajtol Les Sables d,Olonne-ból. Fa Nándor - aki egyben 60 lábas versenyhajójának tervezője - a legjobb nem francia versenyzőként az ötödik helyen végzett az 1992-93-as földkerülő versenyen, útja 128 napig tartott.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×