eur:
401.95
usd:
366.63
bux:
73616.2
2024. október 4. péntek Ferenc

Palik: "Ez valódi kárpótlás lehet"

Április 20-án Budapestről rajtol majd a tereprali Dakar-sorozat első versenye, a Közép-Európa-rali. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportügyekért is felelős államtitkára az InfoRádiónak elmondta: a 3000 kilométeres össztávú verseny gyorsasági szakaszait zárt katonai lőtereken rendezik meg. A futamot szervező cég képviselője, Szalay Balázs arról számolt be, hogy a legnagyobbak biztosan itt lesznek a versenyen, amely iránt sok magyar autós, motoros és kamionos is érdeklődik.

Az állam nem vállal szerepet a Közép-Európa-rali szervezésében, támogatóként vesz részt az előkészítésben - mondta az InfoRádiónak az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportügyekért is felelős államtitkára.

A Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül az állam 52 millió forinttal támogatja a rendezvényt, a kiadás pedig megtérül: több milliárd forintos bevételt várnak - hangsúlyozta Ujhelyi István, aki szerint a verseny közvetett és közvetlen haszna is felbecsülhetetlen az ország számára.

A legóvatosabb becslések szerint is több tízezer ember látogat majd el a tereprali futam ideje alatt Budapestre és a Balaton partjára, az áprilisi roham pedig közvetlen hasznot hozhat a vendéglátósoknak, szállodásoknak és sok más szolgáltatónak is - tette hozzá az államtitkár.

A versenyt világszerte komoly érdeklődés övezi azután, hogy elmarad a Dakar-rali - jelentette ki Ujhelyi István, aki szerint a verseny óriási promóciós lehetőség az ország számára.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportügyekért is felelős államtitkára szerint már nem fontos, hogy Magyarországról indul-e a 2009-es Dakar-rali, hiszen az április 20-án induló verseny sokkal nagyobb hasznot hoz.Szalay Balázs tereprali-versenyző az InfoRádiónak elmondta: a következő három hétben kiderül, hogy kik állnak majd ott április 20-án a Közép-Európa-rali rajtjánál, az azonban már most is biztos, hogy a Mitsubishi, a Volkswagen, a BMW és a Hummer itt lesz.

A kamionos egységek közül részt vesz a versenyen az MAN tavalyi Dakar-győztes együttese, és elindul a versenyen a KTM teljes motoros csapata - tette hozzá a Dakar-ralit és a Közép-Európa-ralit is szervező cég, az A.S.O. képviselője.

Sok magyar egység is tervezi az indulást, a motorosok közül máris harmincan jelezték, hogy szeretnének nevezni - közölte a Szalay Dakar Team csapatfőnöke.

A Közép-Európa-rali szervezésében és lebonyolításában 28 magyar versenybíró és nyolc technikus vesz majd részt a 24 francia szakember mellett - fűzte hozzá Szalay Balázs.

Arra a kérdésre, hogy a Szalay Dakar Team milyen eredményt szeretne elérni a tereprali futamon, Szalay Balázs azt válaszolta: "Természetesen szeretnénk megnyerni a versenyt."

Kárpótlás

Palik László tereprali-versenyző az InfoRádiónak elmondta: kárpótlás az elmaradt Dakarért a Közép-Európa-rali.

A Hungaroring Sport Zrt. elnöke szerint ezzel a futammal kerül fel Magyarország a rali típusú autósportok világtérképére, amelyen a Formula-1 miatt már jó ideje szerepelünk.

A terepralis szerint nem jelent majd előnyt a magyar versenyzőknek, hogy Magyarországon zajlik majd a futam jó része. Egyrészt, mert a pályákat nem lehet előre bejárni, másrészt pedig, mert a mezőny többi tagja is nagyon felkészült.

Palik László elmondta: ha direkt módon nem is, azért közvetetten, ahogyan Magyarországot, úgy a Formula 1-et is promotálják majd.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×