eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Orbán Viktor "nem lát esélyt" a migrációs megállapodásra - a nap hírei

A miniszterelnök szerint nincs esély arra, hogy az uniós tagországok vezetői megállapodjanak a migrációról. Országszerte és a határon túl is rendezvényeket tartottak az aradi vértanúk emléknapján. Nargesz Mohammadi iráni aktivista, újságíró kapja idén a Nobel-békedíjat. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

A miniszterelnök szerint nincs esély arra, hogy az európai uniós tagországok vezetői között megállapodás szülessen a migrációról. Orbán Viktor Granadában, a tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezve arról beszélt: az eljárási rendet megváltoztatva fogadták el a migráció szabályozásáról rendelkező csomagot minősített többséggel. Magyarország és Lengyelország pedig ellene szavazott. Ezután nincs esély sem kompromisszumra, sem megállapodásra, évekre előre. A kormányfő azt is elmondta: Magyarország ösztönzője az uniós bővítési folyamatnak, Ukrajna belépése ügyében ugyanakkor stratégiai áttekintésre van.

Az európaiak döntenek arról, hogy ki jöhet a kontinensre, nem pedig az embercsempészek - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezve. Ursula Von der Leyen úgy vélte, minél jobb a helyzet a legális csatornák és humanitárius folyosók területén, annál szigorúbban lehet ellenőrizni kik azok, akik nem jogosultak menedékjogra. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a fő kérdések között említette a következő uniós bővítési kört, az uniós döntéshozatal reformját, valamint az EU-n belüli finanszírozás jövőjét.

Minél előbb az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésére van szükség a kontinens biztonságának megerősítéséhez – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Tiranában. Szijjártó Péter sokkolónak nevezte, hogy az Európai Tanács elnöke úgy nyilatkozott: a régió államai majd 2030-ban csatlakozhatnak a közösséghez. A tárca vezető nem sokkal később arról is beszélt: továbbra is a kölcsönös tisztelet helyreállítását várja a svéd-magyar kapcsolatokban a NATO-ratifikációhoz.

A veszélyhelyzet újabb 180 napos meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet bocsátott társadalmi egyeztetésre a kormány. Az intézkedést az orosz-ukrán háborúra hivatkozva hosszabbítaná meg a kormány, a humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése miatt. Ha az Országgyűlés megszavazza, az újabb veszélyhelyzeti időszak 2024. május 24-én járhat le, illetve ekkor kellene újra meghosszabbítania azt a kormánynak.

A kormány célja, hogy a magyar adórendszer továbbra is ösztönözze a befektetéseket és a fejlesztéseket, ennek megfelelően alakítja ki a globális minimumadó hazai részletszabályait. Erről a pénzügyminiszter beszélt azután, hogy nemzetközi vállalatok vezetőivel tárgyalt a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről. Varga Mihály szerint a javaslatot az őszi adótörvényekkel egy időben nyújtja be az Országgyűlésnek a tárca.

Továbbra is gyengén teljesít az ipar. Augusztusban 5,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, és 2,4 százalékkal elmaradt az előző havitól. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többségének szerepe volt. A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is.

Elindult a háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző honlap - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A Napeleminfo.mekh.hu oldalt azoknak hozták létre, akik 2022. október 31-ét követően adták be, vagy tervezik beadni kérelmüket háztartási méretű kiserőművek létesítésére vagy bővítésére. Az ügyfelek a mérési pont azonosítója alapján lekérdezhetik, hogy a következő évtől lesz-e lehetőség a hálózati betáplálásra.

Országszerte és a határon túl is rendezvényeket tartottak az aradi vértanúk emléknapján. A fővárosi Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a magyar szabadságszeretet szimbólumainak nevezte az aradi vértanúkat. Karácsony Gergely főpolgármester mellett több ellenzéki párt, a DK, az MSZP és az LMP is megemlékezett az aradi vértanúkról Megemlékezéseket tartottak Aradon, valamint a felvidéken és a Vajdaságban is.

Nargesz Mohammadi iráni aktivista, újságíró kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be a kitüntetést odaítélő testület Oslóban. Az indoklás szerint az Iránban bebörtönzött 51 éves emberi jogi aktivista mellett az idei békedíjjal azt a több százezer embert is elismerik, akik az elmúlt évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek. Az ENSZ Nargesz Mohammadi azonnali szabadon bocsátására szólította fel az iráni hatóságokat.

Tovább épülhet a határfal az Egyesült Államok déli határán.Az amerikai elnök szerint nincs más választása, mint jóváhagyni 20 mérföldnyi határfal építését Texasban, mert egy a Trump-adminisztrációból származó keret másra nem fordítható. Joe Biden elmondta: próbálta módosítani a szóban forgó összeg rendeltetését, de nem volt rá módja. Hozzátette: továbbra sem gondolja, hogy a migrációs problémák kezelésére a fal építése lenne a megoldás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×