eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál

Továbbra is tárolunk földgázt a szerbeknek, taktikai atomfegyvert telepítenek Belaruszba - a nap hírei

Magyarország idén is földgázt fog tárolni a szerbeknek a hazai gáztározókban – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Moszkva és Minszk megállapodott, hogy taktikai atomfegyvert telepítenek Fehéroroszország területére. Tovább szigorította Ferenc pápa az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat.

Magyarország idén is földgázt fog tárolni a szerbeknek a hazai gáztározókban – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a magyar és a szerb miniszterelnök belgrádi tárgyalása után felidézte: a Gazprommal kötött hosszú távú megállapodás értelmében a Magyarország ellátását biztosító földgáz Szerbián keresztül érkezik, Magyarország pedig több száz millió köbméter gázt tárol Belgrádnak. Hozzátette: zajlanak az előkészületek a Magyarország és Szerbia közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitásának megduplázása, a villamosenergia forgalom könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tétele érdekében.

A Párbeszéd szerint mára egyértelművé vált, hogy nemcsak vízutánpótlás nincs, de pénz sincs a Fertő tó mellé tervezett beruházás befejezésére, ezért írásbeli kérdésekkel fordultak a külgazdasági és külügyminiszterhez, valamint az agrárminiszterhez. A Párbeszéd azt kérdezi Szijjártó Pétertől és Nagy Istvántól: hogy áll a Fertő tó vízutánpótlásának tervezése, milyen alternatívákat vesznek számításba, továbbá a tó mellé építendő szálloda és üdülő-komplexum terveit hogyan befolyásolja az egyre alacsonyabb vízszint.

Az LMP a Föld órája alkalmából arra kér fel mindenkit, hogy ma este fél 9 és fél 10 között ne használjon áramot, kapcsolja le a lámpákat. Kanász-Nagy Máté az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: a kezdeményezéssel arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a társadalom túlfogyasztja az erőforrásait. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez az akció nem elegendő, sokkal több lépésre és mélyebb beavatkozásokra van szükség ahhoz, hogy megvédhessük a Földet.

Németország és az Európai Unió megegyezésre jutott a kizárólag belső égésű motorral hajtott autók jövőjével kapcsolatos vitájukban. A megegyezés lehetővé teszi a fosszilis üzemanyaggal működő motorokkal felszerelt új járművek regisztrációját 2035 után is, de csak abban az esetben, ha klímasemleges üzemanyagot használnak. A hírt Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és a német közlekedési miniszter is megerősítette a Twitteren. Németország ellenállása miatt nem sikerült eddig megállapodni az autókra vonatkozó új szén-dioxid-kibocsátási szabványokról szóló EU-szintű tervezetről, aminek az elfogadása felgyorsul az egyezség után.

Németországban közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat hétfőn, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform. A német vasúttársaság az utazások elhalasztását javasolja. A hétfői 24 órás munkabeszüntetés miatt a vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani.

Tovább szigorította Ferenc pápa az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat. A katolikus egyházfő erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését. Négy évvel ezelőtt Ferenc pápa apostoli levélben szigorította az egyház tagjai által elkövetett visszaélések kánonjogi büntetését. A most kiadott új verzióban a pápa a lelki és testi, közöttük a szexuális bűncselekmények büntetését az egyházi szervezetek korábbi és jelenlegi világi vezetőire is kiterjeszti.

Moszkva és Minszk megállapodott, hogy taktikai atomfegyvert telepítenek Fehéroroszország területére - jelentette be az orosz elnök a Rosszija24 televízióban. Vlagyimir Putyin azzal a londoni bejelentéssel indokolta a lépést, hogy Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának. Az elnök kiemelte: április 3-én megkezdődik a személyzet kiképzése, és júliusig megépítik a fegyverek tárolására szolgáló épületeket. Hozzátette: a fegyverzet átadásával nem fogja megsérteni az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló atomsorompó szerződést.

Az ukrán offenzíva megindításához szükség van a lőszer szállítmányok megérkezéséhez - jelentette ki az ukrán elnök egy japán lapban megjelent interjúban. Volodimir Zelenszkij kiemelte: még nem tudnák a támadásokat elkezdeni, mert harckocsik és tüzérség nélkül nem lehet egyetlen katonát sem a frontra küldeni. Úgy vélte: az orosz hadsereg naponta háromszor annyi lőszert használ el, mint az ukrán erők.

Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban. A kutató- és mentőegységek folyamatosan dolgoznak, a halálos áldozatok száma még tovább növekedhet. A hatóságok szerint legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, és többtucatnyian megsérültek. A tornádók Silver City és Rolling Fork városokban okozták a legnagyobb károkat. Rolling Fork polgármestere úgy nyilatkozott, hogy az ítéletidő a települést gyakorlatilag letörölte a föld színéről.

A színház esszenciája a tiszta emberi cselekvés, ami az életen alapszik és a színészeken kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet – fogalmazott Samiha Ayoub egyiptomi színésznő a színházi világnapra szánt üzenetében, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére írt. A színésznő felszólította a kollégáit, hogy kéz a kézben engedjék szabadjára a hangjukat, hogy felébresszék a világ lelkiismeretét a szabad, toleráns, szerető, együttérző, gyengéd és elfogadó embert, a nyomasztó feszültségek és zűrzavaros érzések súlya alatt. A Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára, amelyet az előadások előtt a színházakban felolvasnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×