eur:
394.69
usd:
365.63
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Megdőlt a napelemes termelési csúcs - a nap hírei

Két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP Magyarországon. Az Ukrajnának nyújtandó lőszerkészletek és fegyvermennyiség növeléséről tárgyalnak a NATO-tagországok védelmi miniszterei. Estére eloltották az Óbudai-szigetnél kigyulladt jacht lángjait. Az InfoRádió keddi hírei.

A negyedik negyedévben 0,4 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye éves összevetésben, de az előző negyedévhez képest ez 0,4 százalékos csökkenés. A KSH adatai szerint ugyanakkor 2022 egészében 4,6 százalékkal nőtt a GDP 2021-hez képest. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy két egymást követő negyedévben zsugorodott a GDP, ezzel technikai recesszióba került Magyarország, a magyar gazdaság lassulása pedig erőteljesebb, mint az eurózónáé.

Több magyar segélyszervezet a mentés befejezése után is segíti a földrengés sújtotta Törökország károsultjait. A Katolikus Karitász, amelynek mentőcsapata hétfő este érkezett vissza, hosszú távú segítségnyújtási programba kezd. A szervezet útnak indította első, 9 millió forint értékű, négy tonnás humanitárius segélyét. Segélyszállítmányt visz Hatay tartományba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, emellett Törökországba utazott a szervezet vészhelyzetkezelési csapata. A Magyar Református Szeretetszolgálat szintén adománygyűjtést indított el. Törökországban és Szíriában már több mint 40 ezren vesztették életüket a földrengésekben.

A Sándor-palotában köszöntötték a török és szír területeken mentési munkálatokat végző magyar mentőalakulatokat. Novák Katalin köztársasági elnök minden magyar nevében köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek. Törökország budapesti nagykövete hazája nevében mondott köszönetet a mentőcsapatok tagjainak. Kijelentette: február 6-a, a földrengés napja ezentúl nagyon fontos nap lesz a török-magyar testvériség történetében.

Újabb földrengés volt Romániában, kisebb károkról érkeztek jelentések. A tegnapi 5,2-es után ma 5,7-es földmozgást mértek a Déli Kárpátok déli oldalán, Craiovától 100 kilométernyire északra. Zsílvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg. A földmozgást Bukarestben és Kolozsváron is érezni lehetett.

Az Ukrajnának nyújtandó lőszerkészletek és fegyvermennyiség növeléséről tárgyalnak ma és holnap a NATO tagországok védelmi miniszterei. Az észak-atlanti szövetség főtitkára közölte: folytatni kell Ukrajna támogatását muníció, üzemanyag, alkatrészek, lőszerek és a harckocsik biztosításával. A NATO-tagállamok miniszterei a tervek szerint repülőgépek esetleges szállításáról is tárgyalnak majd. A szervezet vezetője úgy vélte: az Ukrajnának vadászrepülőket szállító NATO-országok nem teszik a szövetséget a konfliktus részesévé.

Az Európai Unió vizsgálóbizottságot állít fel annak kiderítésére, hogy miképpen lehetne felhasználni a szankciók következtében befagyasztott orosz pénzügyi alapokat a háború sújtotta ukrán területek újjáépítésére. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nincs precedens, amelyet követhetnének az eljárás során, ezért az EU-nak biztosra kell mennie, hogy minden eljárás jogszerű. Szerinte az orosz adófizetőknek kell állniuk a szükséges újjáépítési munkálatok árát.

A magyar külügyminiszter ismét bírálta, hogy a német kormány akadályozza, hogy a Siemens leszállítsa az irányítási rendszert az új paksi reaktorblokkokhoz. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy a német vállalat konzorciumi partnere, a francia Framatome már megkapta a jóváhagyást a francia kormánytól. A külgazdasági és külügyminiszter Párizsban, a francia energiaügyi miniszterrel folytatott egyeztetés után kulcsfontosságúnak nevezte Magyarország hosszú távú energiabiztonsága szempontjából a paksi bővítést.

Megdőlt a napelemes termelési csúcs. Február 10-én minden korábbinál többet, csaknem 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek. Az Energiaügyi Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták.

Az Európai Parlament megszavazta, hogy 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az Unióban. A 2030-ra kitűzött, köztes kibocsátáscsökkentési célérték az új személyautóknál 55, a kisteherautóknál 50 százalék. Az európai Zöld megállapodásért felelős uniós biztos a javaslat vitájában úgy vélte: néhány éven belül az elektromos autók olcsóbbak lesznek, mint a belső égésű motoros járművek.

Estére eloltották az Óbudai-szigetnél kigyulladt jacht lángjait – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Kolozsi Péter tájékoztatása szerint a fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és a szárazföldről, valamint a Szent Flórián tűzoltóhajóról fékezték meg a lángokat. A tűz más hajókat és létesítményeket nem veszélyeztetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×