eur:
404.58
usd:
374.11
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Haladékot kaptak jövő hétfőig az új hatósági áras termékek átárazására a kereskedők - a nap hírei

Januártól lesz elérhető a 200 milliárd forint keretösszegű Gyármentő Garancia- és Hitelprogram. Szabadon mehetünk Törökországba, már útlevél sem kell

Januártól lesz elérhető a 200 milliárd forint keretösszegű Gyármentő Garancia- és Hitelprogram. A Gazdaságfejlesztési Miniszter közleménye szerint a program egyik elemeként a Magyar Fejlesztési Bank 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő Likviditási Garanciaprogramot indít a nagy- és középvállalkozások számára, amelyben az MFB állami kezességet, illetve garanciát vállal. A program másik elemeként az Eximbank indít 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő Beruházási Hitelprogramot. A kamat maximális mértéke a forint hitelek esetén 5 százalék, az euró alapú hitel esetében pedig 3,5 százalék lehet.

181 milliárd forint kifizetését hagyta jóvá a kormány a rezsivédelmi alapból. Ennek legnagyobb része, több mint 148 milliárd forint, a Rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadásokra mehet. A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében 30 milliárd forint az energiaintenzív vállalatok támogatására kiírt pályázatra mehet ki a rezsivédelmi alapból, a honvédelmi tárcához sport célokra további 3 milliárd forintot kell kifizetni.

Haladékot kaptak jövő hétfőig az új hatósági áras termékek átárazására a kereskedők, de a vásárlóknak addig is kötelesek a hatósági áron értékesíteni ezeket – közölte az Igazságügyminisztérium. November 14-ig a fogyasztóvédelmi hatóság csak akkor bírságol, ha az ár átállítása a kereskedő önhibájából nem történt meg. A tárca közleménye felidézi, hogy a kereskedelmi szövetség kifogásolta, hogy az üzletek nem kaptak időt a felkészülésre.

Az árstop kiterjesztése helyett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését javasolja az infláció letörésére az LMP, míg a DK eltörölné az alapvető élelmiszerek áfáját. Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint az áremelkedést nem tudja letörni a krumpli és a tojás árának hatósági árassá tétele, ami érdemi változás helyett áruhiányt eredményezhet. Csárdi Antal hozzátette: az infláció mérséklése az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentésével érhető el.

A paksi beruházás állásáról egyeztett a Roszatom vezérigazgatójával az üzbegisztáni Szamarkandban a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: megállapodtak a következő hetekben szükséges lépésekről annak érdekében, hogy az évtized végére már számolhassanak két új paksi blokkal is. Közben a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról szóló határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az indoklásban a többi között az szerepel, hogy a hazai termelés fele, a felhasználás közel 36 százaléka a Paksi Atomerőműből származik.

5 év alatt összesen 14,7 milliárd euró, átszámítva több mint 5 ezer milliárd forint jut az agráriumra a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben - ismerteti az Agrárminisztérium. Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró forrás érkezik. Nagy István, tárcavezető kifejtette, hogy a források minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára.

Változott a légitársaságok különadójára vonatkozó szabályozás. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében, a korábbinál jóval több kategória, az egy ülésre jutó kibocsátási érték szerint határozzák meg a fizetendő összeget. Más számítás vonatkozik az európai és az egyéb célpontokra is. A legalacsonyabb összeg utasonként 2.700 forint, a legmagasabb 12.700. A változások január elsején lépnek hatályba.

A jövőben már személyi igazolvánnyal, útlevél nélkül is utazhatnak a magyar turisták Törökországba – jelentette be külgazdasági és külügyminiszter. A szabályozás szerint a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal egy 180 napos perióduson belül összesen legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az országban turisztikai céllal.

Megalakult a Miniszterelnök Katonai Irodája. A Magyar Közlönyben megjelent, hogy az új szervezetet közvetlenül Orbán Viktor irányítja. Az iroda figyelemmel kíséri majd a haderő- és védelmi ipari fejlesztési stratégiák és programok megvalósulását. Ellátja a miniszterelnök által meghatározott, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség feladatainak végrehajtásával és működésének nyomon követésével kapcsolatos feladatokat.

Az oroszok azt állítják, hogy megkezdték a visszavonulást Herszonnál, az ukránok viszont azt mondják, hogy nem látják ennek jelét. Az orosz erők visszavonására tegnap adott parancsot Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, miután az Ukrajnában harcoló hadseregcsoport parancsnoka azt javasolta, hogy a Dnyeper folyó bal partján lévő gátvonal mentén szervezzék meg a védelmet. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta: szerinte Oroszország azt tervezi, hogy Herszont rommá lövi a folyó túlpartjáról.

További katonai támogatást ígért Ukrajnának Németország és Nagy-Britannia. A német kormány korszerű légvédelmi rendszert szállít, emellett aknamentesítő eszközöket, és mobil felderítő rendszert szállít Kijevnek. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig megerősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Nagy-Britannia megerősítette: folytatja Ukrajna katonai segélyezését. London egyebek közt ezer föld-levegő típusú rakétát ad át Ukrajnának.

Készen áll a közös munkára és a kompromisszumra a republikánusokkal az amerikai elnök. Joe Biden a félidős választások fejleményeit értékelő sajtótájékoztatón arról is beszélt: első ciklusát töltő demokrata párti elnök félidős választáson az elmúlt 40 évben ilyen kevés képviselőházi széket nem veszített. Az amerikai elnök reményét fejezte ki, hogy a külpolitikában folytatódik a kétpárti megközelítés, ennek része, hogy szembeszálljanak Oroszország ukrajnai agressziójával. Az eddigi adatok szerint a Kongresszusban a republikánusok 207 képviselői helyet szereztek, a demokraták pedig 184-et, ugyanakkor 44 hely sorsa nem dőlt még el. A szenátusban a republikánusok 49, a demokraták 48 szenátori helyet szereztek eddig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×