eur:
394.88
usd:
367.96
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Gyorsulhatnak az események Ukrajnában - a nap hírei

Azonnal megkezdené a tárgyalásokat Ukrajna EU tagjelölti státuszának megadásáról az Európai Parlament. A szövetségesekkel közösen Magyarország képes a biztonságának és békéjének megőrzésére - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő. Értesülések szerint szerdán folytatódik az újabb orosz-ukrán tárgyalási forduló. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Szigorúbb szankciókat sürgettek Oroszországgal szemben és azonnal megkezdenék a tárgyalásokat Ukrajna EU tagjelölti státuszának megadásáról az Európai Parlament képviselői. A rendkívüli ülésen a testület felvetette egy békekonferencia megrendezésének gondolatát is. Az Európai Parlament szerint Ukrajnát minél előbb el kellene látni védelmi fegyverekkel. A javasolt újabb büntetőintézkedések között szerepel a legfontosabb orosz exporttermékek, így a kőolaj és a földgáz uniós behozatala. A parlament szerint Fehéroroszországot is ki kellene zárni a SWIFT rendszerből. A képviselők felkérik az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy nyújtsanak további sürgősségi humanitárius segítséget Ukrajnának.

Magyarország támogatja Ukrajna Európai Uniós tagságát – jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ismét Magyarország támogatásáról biztosította az Oroszország által megtámadott Ukrajnát. A tárcavezető kifejtette: a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely hozzájárul az ukrajnai békéhez. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban már kérte országa felvételét az európai közösségbe. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke akkor azt mondta, hogy idővel ez bekövetkezik.

A szövetségesekkel közösen Magyarország képes a biztonságának és békéjének megőrzésére - hangsúlyozta videonyilatkozatában a kormányfő. Orbán Viktor szerint emellett meg kell védeni a magyar gazdaságot is, fékezni kell az energiaárak emelkedését. A miniszterelnök megismételte: Magyarország nem sodródhat bele egy fegyveres konfliktusba, ki kell maradni az orosz-ukrán háborúból. Orbán Viktor köszönetét fejezte ki azért, hogy az elmúlt napokban "egy emberként mozdult meg az ország" és segített a bajbajutottakon.

Az ukrajnai háború miatt az inflációs kockázatok növekedésére és a gazdasági növekedés lassulására számít a jegybank alelnöke. Virág Barnabás az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy a jegybank készen áll a beavatkozásra a piacok stabilitásának megőrzésére. Hozzátette, hogy az infláció ellen a jegybank a kamatemelési ciklus folytatásával avatkozik be, emellett a költségvetési konszolidáció is elindult. Beszélt arról is, hogy rendkívüli helyzetben az aranynak stratégiai szerepe van. Kedden újabb történelmi mélypontra gyengült a forint.

Találat érte a kijevi tévétornyot, néhány órával azután, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ukrán fővárosban lévő kommunikációs és hírszerzési célpontokat fogják támadni. Az eddigi jelentések szerint a támadásnak legkevesebb öt civil áldozata van. Több ukrán tévé adása megszakadt. Az ukrán védelmi miniszter attól tart, hogy az oroszok álhírekkel árasztják el Ukrajnát. Közben betiltotta a kormánykritikus orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adását az orosz távközlési felügyelet.

Értesülések szerint szerdán tarthatják az ukrán-orosz tárgyalások második fordulóját, az elsőhöz hasonlóan Fehéroroszországban. Az első forduló hétfőn volt, a résztvevők utóbb csak annyit közöltek, hogy azonosították azokat a pontokat, amelyekről folytathatják a megbeszéléseket. Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy érdemi tárgyalások csak akkor lehetnek, ha Oroszország leállítja az ukrán városok bombázását. Emellett repüléstilalmi övezet bevezetésére sürgette a NATO-tagállamokat.

Az ukrán hatóságok szerint már fehérorosz csapatok is részt vesznek az Ukrajna elleni háborúban. A hivatalos közlés szerint a Kijevtől északra fekvő Csernyihivi járásban jelentek meg a belorusz egységek, amelyek Grad rakétavetőket is vittek magukkal. Közben hatalmas orosz páncélos konvoj ért Kijev közelébe. A korábbi műholdfelvételek mintegy 64 kilométeres menetoszlopról számoltak be, amely több száz páncélozott járművet, harckocsit, vontatott tüzérséget és logisztikai támogató járművet tartalmazott.

Oroszország bűncselekményei óráról órára tornyosulnak Ukrajnában- jelentette ki az amerikai külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tavaszi ülésszakához intézett videóüzenetében. Antony Blinken az elkövetők felelősségre vonását sürgette. Antony Blinken beszéde az Egyesült Államok visszatértét is jelezte a Genfben működő testületbe, amelyből Donald Trump akkori elnök léptette ki az országot 2018-ban azzal az indoklással, hogy elfogult Izraellel szemben.

London humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának és készen áll jelentős számú ukrajnai menekült befogadására is – erősítette meg varsói látogatása után a brit kormányfő. Boris Johnson a lengyel miniszterelnökkel tartott tárgyalás után úgy vélte: Moszkva alábecsülte az ukránok és a nyugati világ elszántságát is, amikor elindította az ukrajnai hadműveletet. Boris Johnson véleménye szerint az ukrajnai konfliktus Vlagyimir Putyin vereségével zárul majd.

Hivatalosan is az ellenzéki pártok köztársasági-elnökjelöltje lett Róna Péter, miután leadták a szükséges aláírásokat. Az érintett pártok úgy fogalmaznak: elvárják, hogy a március 10-i szavazás előtt engedjék beszélni a parlamentben Róna Pétert. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja hétfőn adta le a Novák Katalin államfői jelöléséhez szükséges aláírásokat az Országgyűlésnek. Áder János jelenlegi köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le.

Franciaországban Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje és jobboldali riválisa, Eric Zemmour is megszerezte az elegendő támogatói aláírást a hivatalos jelöltséghez. A legtöbb aláírással a jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje, Valérie Pécresse rendelkezik Emmanuel Macron államfő előtt, aki még mindig nem jelentette be hivatalosan, hogy újra indul az elnöki székért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×