eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Változik a koronavírus járvány magyarországi adatainak közlése - Hírösszefoglaló

A kormány elrendelte a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések meghosszabbítását. Megvizsgálja a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvényt és annak végrehajtását az Európai Bizottság.

A kormány elrendelte a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések meghosszabbítását. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján a kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja egyebek mellett az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a gyed, gyes, gyet ellátások meghosszabbítása. Ugyancsak meghosszabbítják a kórházparancsnokok megbízásáról szóló jogszabály hatályát és az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket, köztük hiteltörlesztések és végrehajtások felfüggesztését.

A keddi adatok szerint 16-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma. Az igazolt fertőzötteké 492-re emelkedett, 37-en meggyógyultak - mondta az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy változik a koronavírus járvány magyarországi adatainak közlése: ezentúl a hivatalos kormányzati portálon látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége is. Szél Bernadett független képviselő szerint ugyanakkor az adatok közzététele kegyeletsértő, ezért a politikus az ombudsmanhoz fordul.

82 kijelölt kórházba kerültek a Kínából érkezett egyéni védőeszközök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert elmondta: az operatív törzsnek a Waberer's logisztikai vállalat segített a szállításban. Közölte azt is, hogy a járvánnyal összefüggésben 103 büntetőeljárás indult. Ebből 26 emberrel szemben rémhírterjesztés, 19-cel szemben közveszéllyel fenyegetés, 22 emberrel szemben csalás miatt indult eljárás. 9 esetben járványügyi szabályszegést állapítottak meg a hatóságok. A kijárási korlátozás 3 napjában 822 eset figyelmeztetéssel zárult.

Két repülőgép indult el 257 Kanadában és az Egyesült Államokban rekedt magyarért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: a két gép rajtuk kívül 18 szlovák állampolgárt is elhoz a közép-európai, illetve visegrádi együttműködés jegyében. Ráadásul az egyik repülőgéppel 4 ezer maszk is érkezik, amelyet az egészségügyi dolgozók kapnak meg. A gépek várhatóan csütörtökön landolnak Budapesten. Szijjártó Péter hangsúlyozta: még több ezer magyar van önhibáján kívül külföldön.

Az élelmiszeripar fejlesztésének újragondolását tartja szükségesnek az agrárminiszter a járvány levonulása után. Nagy István az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek biztosítják, hogy a lakosság ellátása problémamentes legyen. Példaként említette, hogy a hazai tej csomagolását szinte teljesen meg lehet oldani itthon, csak a tejes doboz kupakja készül éppen Olaszországban, és most ez jelent gondot. Úgy vélte: a járvány után minden ország újragondolja majd, hogyan fejleszti az iparát. Hozzátette: a hazai élelmiszerellátás folyamatossága biztosított, a magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátására képes.

Megvizsgálja a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvényt és annak végrehajtását az Európai Bizottság. A brüsszeli testület vezető szóvivője felidézte Ursula von der Leyen bizottsági elnök nyilatkozatát, amely szerint a tagállami kormányoknak a gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok egészségének védelméért, ezek az intézkedések azonban nem sérthetik az uniós szerződésekben meghatározott alapelveket és értékeket.

Amerikai kutatók szerint a kórokozókhoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, és már nyolc törzse jelent meg világszerte. A járványt nyomon követő egyik szakember közölte: a vírus új változatai nem veszélyesebbek az eredetinél, hasonló a fertőzőképességük. Több kutatócsoport azóta vizsgálja az új koronavírus örökítő anyagait, hogy a kórokozó először terjedt át állatról emberre a közép-kínai Vuhan egyik vadállatpiacán múlt év őszén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×