eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Rossz hír a nyugdíjasoknak az választási bizottságtól - a nap hírei

Újabb magyar állampolgárok kerültek karanténba Budapesten a koronavírus miatt, mindhárman tünetmentesek. Megkapta a főváros az egészségügyi fejlesztésre szánt első tízmilliárd forintot a kormánytól. Belső vitát sürget az Európai Néppárt irányvonaláról Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Újabb magyar állampolgárok kerültek karanténba itthon a koronavírus miatt, ugyanakkor magyar betegről továbbra sincs tudomása a hatóságoknak. Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára elmondta: a Kambodzsánál kikötött holland felségjelzésű hajón utazott illetve dolgozott összesen három magyar. Bár a hajó utasait a kambodzsai hatóságok engedték hazautazni, utóbb kiderült, hogy egy amerikai nő megfertőződött koronavírussal. A két magyar utas és a személyzet magyar állampolgárságú tagja időközben hazaért. A magyar egészségügyi hatóságok a dél-pesti centrumkórházban helyezték el őket 14 napos karanténba, az operatív törzs legutóbbi közlése szerint láztalanok, panasz- és tünetmentesek.

Megkapta a főváros az egészségügyi fejlesztésre szánt első tízmilliárd forintot a kormánytól. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében 8,4 milliárdot kapnak a kerületek, és 2 milliárdot Budapest. A főpolgármester és a Miniszterelnökséget vezető miniszter közös közleménye szerint a kerületek a járóbeteg ellátás színvonalának emelésére fordíthatják a pénzt, a 2 milliárd forintból pedig a daganatgyanús és nagydiagnosztikai MR- és CT-vizsgálatokhoz kapcsolódó várólistákat akarja megszüntetni a fővárosi önkormányzat.

Az uniós költségvetési szabályok egyszerűsítését és számuk csökkentését sürgette a magyar pénzügyminiszter az Ecofin ülésén. Az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán Varga Mihály megfontolandónak nevezte a keretszabályok alkalmazásának átalakítását, hogy azok jobban ösztönözhessék a beruházásokat. Azt hangsúlyozta, hogy az infrastruktúrába, az emberi tőkébe és a strukturális reformokba történő beruházások támogatják a hosszú távú növekedést, és egyúttal fellendíthetik a magánbefektetéseket is.

Az Európai Néppárt stratégiai irányvonalának módosítását szorgalmazza a pártcsalád vezetőinek küldött memorandumában Orbán Viktor miniszterelnök. Ehhez a Fidesz elnöke a néppárt küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek. A dokumentumban Orbán Viktor úgy látja, az EPP centrista, a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lett, amely a választók szemében lassan megkülönböztethetetlenné válik a liberális, zöld, szocialista baloldaltól.

Újabb két évre Gyurcsány Ferencet választotta elnökének a Demokratikus Koalíció. A választáson nem küldöttek vettek részt, hanem valamennyi szavazásra jogosult párttag voksolhatott. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egyedüli jelölt volt, a szavazatok 97,4 százalékát kapta meg.

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke által benyújtott népszavazási kérdéseket. Karácsony Mihály egyebek mellett azt akarta elérni, hogy az év elején esedékes nyugdíjemelésnél egyenlő arányban vegyék figyelembe a költségvetési törvényben előre jelzett fogyasztói árindex és a bruttó bér- és keresettömeg nagyságát. Az NVB tagjainak többsége szerint a kérdés azért nem hitelesíthető, mert a központi költségvetés módosítására irányul és arról nem lehet referendumot tartani, és nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

Haladéktalanul kivizsgálja a fővárosi kormányhivatal a Liszt Ferenc repülőtéren órákat veszteglő RyanAir-járat ügyét. A Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járat csaknem hat órán át vesztegelt a repülőtéren. Sajtóinformációk szerint a Gran Canaria szigetére induló járatot túlsúlyra hivatkozva nem indították el, itt próbáltak üzemanyagot elégetni, hogy a túlsúlytól megszabaduljanak. Az utasokat nem engedték leszállni, és információt sem adtak nekik. A Ryanair közben elnézést kért az érintett utasoktól.

A Magyar Telekom nyeresége és bevétele is nőtt tavaly. A társaság árbevétele másfél százalékkal haladja meg az előző évit, adózott nyeresége 4,2 százalékkal nőtt. A Magyar Telekom igazgatósága előzőleg azt is közölte: a tavalyinál kisebb, részvényenként 20 forint osztalék fizetését javasolja a közgyűlésnek és részvény-visszavásárlási program indításáról is döntött, amelyre április 8-án szintén felhatalmazást kell adnia az éves közgyűlésnek.

Letette hivatali esküjét az új horvát államfő. Zoran Milanovic volt szociáldemokrata miniszterelnök ünnepi beszédében a kirekesztettség és a korrupció elleni küzdelemre helyezte a hangsúlyt. Úgy fogalmazott: nem korrekciós, hanem konstruktív tényezője szeretne lenni a horvát politikának. Horvátországban az államfőt közvetlenül választják, mandátuma öt évre szól, és jórészt protokolláris feladatok ellátására korlátozódik.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×