eur:
397.69
usd:
358.48
bux:
74129.58
2024. október 1. kedd Malvin

Jelentős bővítést hajt végre az Audi Győrben - Hírösszefoglaló

Nem változtatott az alapkamat szintjén a nemzeti bank Monetáris Tanácsa. Boris Johnson lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke.

Több mint 40 milliárd forintból bővíti az Audi Győrben a járműgyártási infrastruktúráját, motorfejlesztési központját és az elektromos meghajtásokat gyártó egységét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a 250 munkahelyet teremtő fejlesztést. Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: jelentős mértékben bővül az elektromos hajtásrendszerek előállítása a győri üzemben.

Dél-koreai rézfóliagyár épül Tatabányán. A 31 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a vállalat évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd, ami évente több mint 2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállítására elég.

Nem változtatott az alapkamat szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A jegybank arra számít, külső hatások erősödésével az adószűrt maginfláció az idei év végétől fokozatosan 3 százalékra csökken.

Rontotta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF frissített jelentése szerint a hazai össztermék az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal emelkedik az egész világ átlagát tekintve. A szakértők elsősorban azért borúlátóbbak, mert az áprilisi előrejelzés óta elmélyült a kereskedelmi viszály az Egyesült Államok és Kína között.

A családok támogatása mellett az egészségügyre, az oktatásra és nyugdíjra is több jut a 2020-as költségvetésben – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: jövőre az ideinél 184 milliárd forinttal több pénz kap az egészségügy és több mint 20 milliárd forintot különítettek el nyugdíjprémiumra.

Béremelést sürget a tanároknak, a tűzoltóknak és a rendőröknek a Párbeszéd. Kocsis-Cake Olivio az ellenzéki párt parlamenti képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőröknél és a tűzoltóknál már a működést veszélyezteti a létszámhiány.

Továbbra is várja önkéntesek jelentkezését az Országos Mentőszolgálat. A jelentkező fiatalok elsajátítják a mentőápolói ismereteket, idegen nyelvi órákon vesznek részt, valamint különböző munkafolyamatokba kapcsolódnak be.

Az Egyesült Királyság október 31-ig kilép az Európai Unióból - ígérte Boris Johnson, miután bejelentették, hogy ő nyerte a konzervatív párt elnökválasztását. A politikus szerdán veszi át a miniszterelnöki tisztséget Theresa Maytől, aki azért mondott le, mert saját pártjával sem tudta elfogadtatni a Brüsszellel kialkudott brexit-megállapodást.

Az Európai Unió kész importvámokat kivetni mintegy 35 milliárd eurónyi amerikai termékre, ha az Egyesült Államok védővámokkal sújtja a gépjárművek és autóalkatrészek behozatalát. Cecilia Malmström versenyjogi biztos hangsúlyozta: Brüsszel nem fogad el semmiféle méltánytalan kereskedelmet, kvótákat vagy önkéntes exportkorlátozást.

Stabilról negatívra rontotta a Boeing amerikai repülőgépgyártó adósi besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A hitelminősítő ezt azzal a bizonytalansággal indokolta, hogy továbbra sem tudni, mikor kerülhetnek ismét forgalomba a cég 737 MAX repülőgépei. Egy másik hitelminősítő, a Moody's is jelezte: ronthatja a Boeing adósbesorolását, ha a gépek a jövő év elejéig a földön maradnak.

Az Egyesült Államokban nagy többséggel jóváhagyta a szenátus az új védelmi miniszter kinevezését. Mark Esper katonaként vett részt az 1990-91-es öbölháborúban. 2002 és 2004 között a Pentagon helyettes államtitkára, 2017-ben pedig a védelmi tárca hadseregért felelős államtitkára volt.

Átfogó iránymutatást fogadott el az Európai Bizottság a Föld növényvilágának 80 százalékát kitevő erdők védelme és helyreállítása érdekében. 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőt irtottak ki a világon.

Megbuktak a környezetvédelmi teszten a bambuszpoharak. A termékek vizsgálatával foglalkozó német szervezet közölte: a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett 12 bambuszpohár közül mindössze egy állta ki a próbát. A legnagyobb probléma az volt, hogy egészségre káros anyagok kerültek át a bennük lévő forró italba.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×