eur:
404
usd:
374.45
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Tomato soup with beef and chili peppers in chervrniy plate. On a wooden table. Top view. Copy space.
Nyitókép: Nataliia Mysak/Getty Images

Brassói, pörkölt, lecsó... Mi lesz Magyarország étele?

Elindult a nevezés a Magyarország étele 2025 versenyre; a megmérettetésre december 15-ig lehet jelentkezni, a kidolgozott recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.

Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a nyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele verseny sokkal több egy szakácsversenynél, mivel ugyanannyira szól a kultúránk tiszteletéről és megőrzéséről, mint az ételekről.

A magyar konyha és a helyi alapanyagok felhasználása, vagy a régi családi recepteknek a tovább örökítése mind-mind olyan kapcsok, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösségeink erősek és összetartók legyenek - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A globalizáció világában az étkezést egyre több olyan mítosz befolyásolja, amelyek szembemennek a hagyományainkkal, különösen fontos, hogy ennek ellen tudjunk állni - fogalmazott Molnár Karolina.

Mint mondta, a megmérettetés célja inspirálni a séfeket és a szakácsokat, hogy ne csak az ízeket és a technikákat fejlesszék, hanem figyeljenek a helyi értékek megőrzésére is.

A versenyen új, innovatív termékeket lehet látni és a megmérettetés is bizonyítja azt, hogy kiváló minőségű és biztonságú élelmiszerek előállítására vagyunk képesek és ezekből csodálatos gasztronómiai remekek tudnak születni - fogalmazott Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára.

Felkai Beáta Olga fontosnak nevezte, hogy a Magyarország élelmiszeriparában jelen lévő több mint négyezer - különböző méretű - szereplő versenyképes legyen és olyan alapanyagokat, illetve késztermékeket tudjon előállítani, melyeket a gasztronómiában is hasznosítanak.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a Magyarország étele elnevezésű, melegkonyhai szakácsversenyre a világ minden tájáról, így a határon túli területekről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Az idei megmérettetést "A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan Nagy Kunság" mottóval rendezik meg, mivel a kun hagyományokra épülő magyar konyha kerül a verseny középpontjába - emelte ki Asztalos István.

Mint mondta, az elődöntőket követően a megmérettetés döntőjét Szolnokon tartják 2025. április 26-án és 27-én.

A szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi, a kun hímzés hagyományait megjelenítő, az Alföld Porcelánygyár által készített "Redemptio" névre hallgató termék lett, mely emléket állít a jászkun redemptio, vagyis önmegváltás emlékének, amely során a jászok és kunok 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett kiváltságaikat - jegyezte meg Asztalos István.

Az idei verseny során kötelezően használandó anyagok a juh-, vagy bárányhús; a laktózmentes vaj; valamint a Szatmári malom lisztjei és malomipari termékei - hangzott el az eseményen.

Bővebb információk a versenyről a www.magyarorrszagetele.hu weboldalon találhatók.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 26. 16:15
×
×
×
×