eur:
411.2
usd:
392.6
bux:
79229.24
2024. november 22. péntek Cecília
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse dOr Akadémia elnöke (k) a Bocuse dOr magyar döntőjében a Sirha Budapest 2018 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. február 5-én. A győztes képviseli majd Magyarországot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hamvas Zoltán a Bocuse d'Orról: lofoteni skrei és fröyai fésűkagyló is lesz a magyar tálon

Bemutatkozott a csapat, amely Magyarországot képviseli majd a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjében március 19-20-án a norvégiai Trondheimben. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta: a csapat tagjai már hónapok óta megfeszített munkával készülnek, ugyanis a versenyen percre pontos ütemterv szerint kell a megadott alapanyagokból ételeket készíteni.

A szűk csapat négy főből áll: egy 23 évnél idősebb séf, egy 22 évnél fiatalabb commis, továbbá egy coach, aki verbálisan segíti és összefogja a csapat munkáját az öt és fél órás verseny alatt, illetve van a csapatnak egy elnöke, aki mindenért felelős, valamint ő képviseli hazánkat a zsűriben – magyarázta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az InfoRádióban. A csapattagok: Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence elnök.

A trondheimbeni európai döntőről az elnök elmondta, nyilván

minden házigazda igyekszik az alapanyagokkal bemutatkozni, ahogyan Magyarország is tette 2022-ben kacsamájjal, vadhússal, kecsegével.

Így most Norvégia is hazai alapanyagokat tesz a verseny témájává.

Hamvas Zoltán elmagyarázta, két módon kell a résztvevőknek az elkészített ételeket tálalni: az egyiket egy tálra, ezt bemutatják a közönségnek, majd porciózni kell és úgy kerül a zsűri elé, a másik témát tányéron kell prezentálni, ezt a séf rögtön ki is tálalja, azaz mintha csak egy étteremben készült volna.

A tálra készítendő fogást két összetevőből, egy Norvégiában őshonos tőkehalból, a lofoteni skreiből, valamint a szintén a hideg, északi vizekben megtalálható fröyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez kell két zöldségköretet összeállítani, valamint egy harmadikat is, amelyben szintén szerepelnie kell a tőkehalnak.

A tányérra kerülő ételnek is két fő megadott témája van: a rénszarvas különböző részei, illetve az akvavit, egy köménypárlat, ami a norvégok híres itala. Hamvas Zoltán hozzátette, természetesen

megpróbálnak magyar alapanyagokat, így például tokaji aszút, makói hagymát, kacsamájat is integrálni az ételekbe,

és valamilyen magyaros fazont adni mindkét versenymunkának.

Az akadémia elnöke elmondta, jelenleg tulajdonképpen egy hosszan elnyújtott edzőtárbor van a versenyzőknek, hiszen az egész versenyfolyamat egy évvel ezelőtt kezdődött a pályázással, majd a selejtezőkkel, végül októberben a magyar döntővel. Hónapok óta együtt van a csapat, elsőként a tál témáját kellett kidolgozni, majd januártól a tányérét. Az utolsó hónapra maradt a két versenymunka összecsiszolása: percnyi pontosságú forgatókönyvet kellett összeállítani a fogások elkészítéséhez.

Hamvas Zoltán bízik benne, hogy a magyar csapat magabiztosan megszerzi a helyét a lyoni döntőre, hiszen a mostani húsz csapatból kilenc jut tovább. Úgy véli, ez a minimális elvárás, és utána majdnem egy éve lesz a csapatnak felkészülni a franciaországi 2025-ös döntőre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakad a hó az országban, az elakadt kamionok már több utat blokkolnak

Szakad a hó az országban, az elakadt kamionok már több utat blokkolnak

Péntek hajnalban megérkezett a nagy havazás. Számos helyen akadtak el, csúsztak árokba járművek, kidőlt fák akadályozzák a közlekedést több úton.

Az Ukrajnának szánt harci felszerelések adományozása ügyében nyomoz a szlovák rendőrség

Szlovákiában a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala létrehozott egy különleges nyomozócsoportot, melynek feladata az elmúlt választási időszakban Ukrajnának adott szlovák katonai felszerelések adományozásával kapcsolatos jogsértések felderítése. A vizsgálat kiterjed az akkori védelmi minisztérium és a kormány tagjainak döntéseire.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.22. péntek, 18:00
Bernáth Tamás
Nyugat-Balkán szakértő, a Mathias Corvinus Collegium oktatója
Megjött az új extraprofitadó-rendelet: így marad 2025-ben velünk a bankok, kiskercégek, biztosítók plusz sarca

Megjött az új extraprofitadó-rendelet: így marad 2025-ben velünk a bankok, kiskercégek, biztosítók plusz sarca

Ahogyan arra számítani lehetett, megérkezett a 2025-ben még fennmaradó extraprofitadókról szóló kormánydöntés. A Magyar Közlöny csütörtök esti számában ugyanis megjelent a kormány legújabb rendelete, mely azt szabályozza, hogy miként marad velünk a bankok extraprofitadója, valamint a biztosítók és kiskereskedelmi cégek pótadója. Az eredetileg két évre ígért extraprofitadók egy jelentős része tehát négy évig hatályban marad. A kormány rendelete egyúttal azt is tartalmazza, hogy mely extraprofitadóktól szabadulhatnak meg jövőre az érintett ágazatok. Ezek szerint örülhetnek a gyógyszergyártók, a távközlési szektor cégei, valamint a megújuló energiát termelők, bányajáradék-alanyok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×