eur:
397.43
usd:
358.2
bux:
74144.88
2024. október 1. kedd Malvin
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára (középen j) és Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője (középen b) megtekiti a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár dísztermét az eredeti állapotba helyreállított kis galéria és a Borsa-könyvtár átadásának napján, 2024. január 31-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Még látványosabb lett a zirci "csodakönyvtár" - képek

Átadták a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár eredeti állapotban helyreállított kis galériáját. A szerdai ünnepségen bejelentették, hogy Borsa Gedeon könyvtáros, irodalomtörténész 1500 kötetes hagyatéka a könyvtár tulajdonába kerül, valamint megemlékeztek arról is, hogy hetven esztendeje látja el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a műemlékkönyvtár felügyeletét.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára felidézte: 1182-ben az első ciszterci szerzetesek már gyűjtötték a könyveket, és a gyűjtemény a fenyegető világháborúk, a kommunizmus üldöztetése közepette is fennmaradt.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a magyar emberek összefogása a következő ezer évben is egyben tartja ezt a páratlan értéket.

Zirc, 2024. január 31.
A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár eredeti állapotba helyreállított kis galériája az átadás napján, 2024. január 31-én.
MTI/Vasvári Tamás
A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár eredeti állapotba helyreállított kis galériája az átadás napján, 2024. január 31-én. MTI/Vasvári Tamás

A kötetek közül kiemelte Werbőczy István 1571-es Hármaskönyvének magyar nyelvű kiadását, valamint a Thúróczy-krónika 1488-as augsburgi kiadását.

A közgyűjtemények kezelői néha eldugták, később megtalálhatóvá tették a könyveket, így óva őket, így tett Borsa Gedeon is, aki könyvtárosként dolgozott Zircen - mutatott rá az államtitkár. Az Országos Széchényi Könyvtár napjainkban digitalizálja a műveket, így őrzik meg az értéket az utókor számára.

Zirc, 2024. január 31.
A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár díszterme az eredeti állapotba helyreállított kis galéria és a Borsa-könyvtár átadásának napján, 2024. január 31-én.
MTI/Vasvári Tamás
A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár díszterme az eredeti állapotba helyreállított kis galéria és a Borsa-könyvtár átadásának napján, 2024. január 31-én. MTI/Vasvári Tamás

Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár igazgatója felidézte, hogy 1950-ben betiltották a legtöbb szerzetesrendet, köztük a zircit is. 1950-ben három hónapot kaptak a szerzetesek, hogy elhagyják az apátságot, ekkor fal mögé rejtettek számos kiadványt, mások mellett Hervay Levente atya közreműködésével.

Az 1950-es évek elején Borsa Gedeon kezdeményezésére döntöttek úgy, hogy műemlékkönyvtárként az Országos Széchényi Könyvtár gondozásába kerül a gyűjtemény - idézte fel.

Zirc, 2024. január 31.
A Ciszterci Műemlékkönyvtárnak helyet adó Zirci Apátság épülete az eredeti állapotba helyreállított kis galéria és a Borsa-könyvtár átadásának napján, 2024. január 31-én.
MTI/Vasvári Tamás
A Ciszterci Műemlékkönyvtárnak helyet adó Zirci Apátság épülete. MTI/Vasvári Tamás

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója is hangsúlyozta: nagy jelentősége van annak, hogy egyben maradhatott a könyvtár 65 ezer kötetes állománya több mint hetven éve, kiállva az egykori üldöztetés próbáját.

Felidézte, hogy 2021-ben már megújult a könyvtár Barokk terme, 2023-ban pedig a nagyterem galériája.

Zirc, 2024. január 31.
A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár legrégebbi, 1470-es kiadványa, Szent Ambrus kötelességekről szóló műve az eredeti állapotba helyreállított kis galéria és a Borsa-könyvtár átadásának napján 2024. január 31-én.
MTI/Vasvári Tamás
A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár legrégebbi, 1470-es kiadványa, Szent Ambrus kötelességekről szóló műve. MTI/Vasvári Tamás

Az ünnepségen elhangzott, hogy a megújult kis galéria látogatható lesz a nagyközönség számára is.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×