eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Nyitókép: Krugloff/Getty Images

Ókori temetőt rejt a Vatikán földje

A pápai állam alatt húzódó, ókori római temetőt mutatta be Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója kedden a nemzetközi sajtó jelenlétében.

A Vatikáni Múzeum igazgatónője látványos gesztussal avatta fel az új régészeti helyszínt: kitárta azt a hatalmas bronzkaput, amely a pápai államot körülvevő falon található, de mostanáig ritkán nyitották meg.

Az úgynevezett Santa Rosa kapun juthatnak be a látogatók november 17-től a Vatikánváros alatt található nekropoliszba, amely pénteken és szombaton fogadja a közönséget előzetes internetes foglalással.

A temető a Kr. e. 1. századtól a Kr. u. 4. századig működött az ókori Rómából kivezető, via Triumphalis nevű országút mentén. A dombra épített - és ezért teraszosan kialakított - temetőben sorakozó több száz sírból negyven kripta maradt meg jó állapotban. Fennmaradtak a sírkamrák falát díszítő freskótöredékek, a padlókat borító mozaikdíszítések, a szarkofágokat borító borostyánkőlapok, a hamvakat őrző urnák, az olaj tárolására szolgáló cserépedények, valamint számos halotti felirat, márványszobor, használati tárgyak.

A közel ezer négyzetmétert lefedő régészeti helyszín egyedülállónak számít még Rómában is, mivel pár méterrel a mai talajszint alatt sétálhatnak a látogatók az ókori temető utcáin. A Vatikán régészeti szempontból is értékes: a Szent Péter bazilika területén állt egykor Nero császár cirkusza, mellette az a római temető, ahol a cirkuszban keresztre feszített Pétert apostolt temették el.

A nekropolisz a pápai állam egy másik pontján terül el, és nem szolgált keresztény temetkezési helyként.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×