eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A bezárt Rác fürdő és hotel épülete a Tabánban 2020. január 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Emlékezetes visszatérésre készül a Rác fürdő

Lenyűgöző szolgáltatásokkal várja majd vendégeit a budapesti fürdőkomplexum.

Betekintést nyerhetett a jelenleg is feújítás alatt álló Rác fürdőbe az enbudapestem.hu. A fürdőházat a főváros vette meg 2021-ben ötmilliárd forintért, azzal a szándékkal, hogy mihamarabb újranyithassa. Az épület ekkor már tíz éve üresen állt, és két évtizede zárva volt a közönség előtt, így lassú romlásnak indult az állapota.

A részletes felmérést követően a szakértők az épületet a 2010-ben befejezett felújításhoz képest 40 százalékosra értékelték, rengeteg munka várt elvégzésre. Mindenek előtt penészmentesíteni kellett a falakat, meg kellett oldani a szivattyúkhoz szükséges energiaellátást, jelenleg pedig a közbeszerzési dokumentáción dolgoznak. "Innen szép győzni" – foglalta össze az előttük álló éveket Haraszti Imre, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. műszaki vezetője.

enbudapestem.hu/Merész Márton
enbudapestem.hu/Merész Márton

A látványtervek szerint a bejáratot barátságos tér követi majd, az ablakokból török kori kupolák látszanak, kényelmes öltözők várják a jövőben a vendégeket. Újjáépül az Ybl Miklós által tervezett medencetér is, ami mögött zuhanycsarnok és kupolacsarnok található.

Látványterv - BGYH/budapesti műhely
Látványterv - BGYH/budapesti műhely

Lesz még kádfürdő is, melyet Flóra névre kereszteltek, váróteremként szolgáló masszázskert, és az eredeti állapotában fennmaradt török fürdő is várja majd a látogatókat. A tetőtér felé pihenőterek, privát helyiségek és egy szabadtéri medence is helyet kap.

A felújítás egyik célja volt, hogy tartózkodjanak a modern technológiától, a nyitott kupolás teret például teljes mértékben a termálvíz fogja fűteni.

Különlegessége lesz még a fürdőnek az Időkapu, amely szinte valóságos időutazásra invitálja a látogatókat. A két kapun átlépve a XIX. századba "repülhetünk vissza" (a szándékok szerint 1865-be, a Heinrich család megbízásából Ybl Miklós ekkor újította fel a fürdőt). Itt a munkálatok végére egy szinte steampunk közeget ígérnek testsúlytól beinduló zuhannyal, állatos szobrokkal, vas csövekkel, az 1800-as éveket idéző alacsonyabb víznyomással. A különböző méretű medencék a leírás szerint egy önálló kis univerzumot alkotnak majd a fürdőkomplexumon belül.

Látványterv - BGYH/budapesti műhely
Látványterv - BGYH/budapesti műhely

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. célja a felújítással, hogy a Rác fürdő a Gellért vendégkörének egy részét is átvegye, és attól sem tartanak, hogy a Rudas közönsége esetleg "bezavar" az újranyitáskor- Ere azonban még várni kell, mert csak 2025 első felében kerülhet rá sor.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×