eur:
390.37
usd:
358.51
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
A bezárt Rác fürdő és hotel épülete a Tabánban 2020. január 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Elszomorító hír Rác fürdőről

Nem sikerült kivitelezőt találni a hányattatott sorsú műemlék fürdő újbóli felújításához, és a mellé épült szállodához sem sikerült a fővárosnak vásárlót vagy üzemeltetőt találnia.

Eredménytelenül zárult a Tabánnál álló Rác fürdő felújítására kiírt meghívásos közbeszerzési eljárás, vélhetően azért, mert a jelentkezők túl magas árat ajánlottak - írja a nepszava.hu. De nem volt sikeresebb a fürdő mellé épült szálloda eladására, bérbeadására kiírt tender sem, egyetlen ajánlat sem érkezett be.

A lehetséges folytatásról a szeptemberben felálló új fővárosi közgyűlésnek kell döntenie, azonban ez vélhetően nem lesz könnyű, mert a megosztott erőviszonyok miatt ismét politikai csatározás tárgyává válhat a fürdőkomplexum. A lap megjegyzi, öt önkormányzati ciklus és három főpolgármester óta tolódik a Rác fürdő újranyitása, ami 2010-ben már majdnem megtörtént.

A fürdő felújítására a fővárosi önkormányzat 2002-ben közös céget hozott létre egy magánbefektetővel: Budapest a földterületet vitte az üzletbe, a befektető pedig azt kérte a felújításért cserébe, hogy szállodát építhessen a műemlék épület mellé, és ennek üzemeltetése térítette volna meg a renoválásra költött pénzt. A 16 ezer négyzetméteres épület kivitelezése 2005-ben kezdődött, és az akkor már három éve zárva tartó fürdő megnyitását 2010-re ígérték.

2010-ben a fővárosi tulajdonban lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) bíróság elé citálta a közös céget, amelynek negyedrészben maga is tulajdonosa volt. Egy évvel később peren kívül megegyeztek, de addigra a projektet hitelező bank felmondta a szerződést. A főváros árveréstől tartva felvásárolta a banki követelést, majd felszámolási eljárást kezdeményezett a beruházó cég ellen.

Az évekig elhúzódó eljárás végén a fővárosi önkormányzat több mint 5 milliárd forintért, árverésen vásárolta vissza az ingatlanokat 2021-ben. Akkor még 2022-es nyitásban reménykedtek, de gyorsan kiderült, hogy ez nehezebb lesz, mint ahogy arra számítottak - írja a lap. Ugyanis

a 2010-ben még 95 százalékos készültségi fokon álló épület a visszavásárlás idejére 45 százalékos, azaz nagyjából szerkezetkész állapotra romlott vissza.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben hagyta jóvá ismét a rekonstrukciót. A felújítási terveket idén januárban nyilvános lakógyűlésen mutatta be a BGYH.

Csakhogy a kivitelező kiválasztására tavaly novemberben indított meghívásos közbeszerzési eljárás idén eredménytelenül zárult. A BGYH nem árulta el az okot, de minden bizonnyal az árral volt gond - írja a lap, miután a fővárosi fürdőtársaság azt válaszolta a szerkesztőségnek, hogy "a beruházás forrásigényét figyelembe véve a folytatáshoz a Fővárosi Közgyűlés döntése szükséges". Megjegyzik, tavaly szeptemberben még úgy látták, saját pénzből is menni fog a dolog.

A tervezők korábban 5,5 milliárd forintra becsülték a kivitelezői költséget, de a BGYH olcsóbb megoldásokat keresve 4,63 milliárdra faragta le a költségvetést, ami úgy tűnik, kevésnek bizonyult.

A tender kiírásakor 2025 tavaszi nyitásban bíztak, azonban ez aligha valósul meg, hiszen most még arra is hónapokat kell várni, hogy a Fővárosi Közgyűlés megkezdje a munkáját és döntésre jut a folytatásról.

Mint írják, a szomszédos Rác Hotel sincs jobb helyzetben: a BGYH már tavaly közölte, hogy ennek felújítására nincs pénzük, üzemeltetése pedig nem vág a cég profiljába. Így két hasznosítási pályázatot is kiírtak: egyet hosszú távra szóló bérleti konstrukcióra, egyet az értékesítésre. A 2023 folyamán meghirdetett tenderekre végül egy ajánlat sem érkezett. Nettó négymilliárd forintot kértek eladás esetén, évi nettó egymillió eurós bérleti díjat haszonbérletnél. Később újra nekifutottak a bérbeadásnak, de az évi 300 milliós bérleti díjjal sem kellett senkinek a hotel.

Címlapról ajánljuk
Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×