eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Így elevenítette fel a drón-, fény- és tűzijáték Magyarország felajánlását Szűz Máriának - teljes videó

30 perces "történelemóra" keretében ismerhették meg a régi legendákat a Budapestre látogató százezrek a Szent István-napi ünnepségsorozat záró akkordjaként. Mutatjuk, milyen volt.

"Európa legnagyobb tűzijátékával" zárult a Szent István-napi ünnepségsorozat Budapesten.

A minden eddiginél összetetteb fény- és tűzijátékshow fél órán át tartott, ünneplők százezrei követték a rakpartokról és különböző helyekről a Dunához közel, illetve háztetőkről, még a pesti bazilika kupolájából is sokan nézhették a látványosságot.

A show során 34 ezer pirotechnikai effektet használtak fel, grandiózus fény- és lézerjáték volt épületfestésre is sor került, illetve a Duna vízén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg is megjelent, s közel 900 drón is kiegészítette a látványt.

A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról - köztük 7 folyami uszályról és 65 pontonról - lőtték fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon, tökéletes időjárási körülmények közepette.

A drónshow során összesen 896 pilóta nélküli repülőeszköz formált alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. A drónok két felszállási pontról emelkedtek a magasba, és helyszínenként két szakaszban repültek, 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc időtartamban.

A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlott, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatták az előadást.

Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit keltette életre, középpontjában azzal a meghatározó mozzanattal, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedik meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

A 2022-es show elnyerte a szakma Oscar-díját.

Az idei Tűz és fények játékát - mely Európa legnagyobb ilyen show-ja - olyan ismert szakemberek álmodták meg, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×