eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az újonnan beszerzett negyven mentőautó az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központjában 2019. november 25-én. Idén és jövőre  összesen 254 mentőautót cserélnek le, közel 10 milliárd forint értékben.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Bárki börtönbe kerülhet a Múzeumok éjszakáján

Nincs kegyelem, csak programajánlat.

A börtönbe a bíróságon át vezet az út címmel idén először nyitja meg közösen a kapuit a Fővárosi Törvényszék (FT), valamint a Markó, azaz a Nagy Ignác utcai börtön a Múzeumok éjszakáján - olvasható a rendezvény honlapján, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a Hauszmann Alajos által tervezett épületet, a Fővárosi Törvényszék, valamint Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. Objektumának 1890-ben átadott közös otthonát az érdeklődők szombaton csoportosan vezetett, kétórás séták részeként látogathatják meg.

A tájékoztatás szerint a látogatók az első órában a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében hallgathatnak meg egy rövid előadást az épület, beleértve a tárgyalóban látható Feszty-táblaképek történetéről, majd megtekinthetik a törvényszéken kialakított bíróságtörténeti kiállítást, végül pedig az FT könyvtárában ismerkedhetnek meg a helyben kiállított könyvritkaságokkal, többek között egy több mint 100 éves fotóalbummal, mely a Magyar Királyi Rendőség 1896-os bűnügyi nyilvántartásának felvételeit tartalmazza.

A Fővárosi Törvényszék könyvtárából a szervezők ezután lekísérik a vendégeket a börtönbe nyíló kapuhoz, így a látogatók azon a belső átjárón keresztül juthatnak át a Nagy Ignác utcai börtönbe, amelyen át ez idáig kizárólag a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai, valamint a rabok közlekedtek.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet munkáját a látogatók a börtönparancsnok vezetésével ismerhetik meg. A Markó utcai helyszínen az érdeklődők megtudhatják többek között, hogyan néz ki belülről egy rabszállító autó, hol töltik a fogvatartottak az életüket, megismerhetik az őrök munkáját, valamint a szolgálati kutyákat.

A program során az érdeklődők felpróbálhatják a kommandósok öltözékét is, valamint a börtönben talált tiltott tárgyakból is láthatnak bemutatót.

Az egyes csoportok létszáma maximum 20 fő lehet, az 5 fő feletti csopor

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×