eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Lisszabon, 2018. május 10.Az AWS zenekar az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében Lisszabonban 2018. május 10-én. (MTI/AP/Armando Franca)
Nyitókép: Armando Franca

Nem rendezheti meg Ukrajna az Eurovíziót

A háború miatt nem bízzák rájuk a szervezést.

A háborús állapotok miatt Ukrajna nem rendezheti meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, hiába nyerte meg az ország az idei versenyt - jelentette be pénteken Genfben a szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely a második helyezett Nagy-Britanniával kezdett tárgyalásokat a rendezésről.

Az EBU - mint közölte - az ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt "alaposan" megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna "nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat".

A közlemény szerint a szervezet megköszönte az ukrán közszolgálati médiának (UA:PBC) a "szívből jövő együttműködést" és az elkötelezettséget az összes lehetséges forgatókönyv számba vételére, osztja az ukránok "szomorúságát és csalódottságát", és a jövőben is támogatja ukrán partnerét.

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleg megrendezéséről. Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A műsorszolgáltatók szövetségének feltett szándéka, hogy az ukrán győzelem tükröződjön a jövő évi rendezésben, és ez a szempont elsőbbséget fog élvezni a lehetséges házigazdákkal folytatott tárgyalásokon - közölték.

A brit miniszterelnöki hivatal üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság lehet jövőre a verseny házigazdája, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen "lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása".

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×