eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels.com

Meghaladja a 200 milliárd forintot a magyar filmipar költése

Világsztárok jöttek Magyarországra forgatni idén is.

Több mint 200 milliárd forintot meghaladó költéssel idén rekordévet fog zárni a magyar filmipar a Nemzeti Filmirodához beérkezett előzetes regisztrációk alapján - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI)

A filmintézet intézkedéseinek és a kiváló magyar szakembereknek köszönhetően ebben az évben sikerült tovább növelni a filmipar volumenét: míg 2019-ben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg meghaladta a 164,4 milliárd forintot, idén várhatóan már átlépi a 200 milliárdot.

Magyarországon évente átlagosan 300 filmes produkció gyártását regisztrálják

és az összköltés 2016-ban lépte át először a 100 milliárd forintot. A növekvő tendencia azóta is folyamatos. A gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhetően még a koronavírus-járvány miatti korlátozások sem tudták megállítani a fejlődést.

Idén is híres sztárok és alkotók jöttek Magyarországra forgatni: Cate Blanchett, Kevin Hart és Jamie Lee Curtis a Borderlands-on dolgozott, Oscar Isaac és Ethan Hawke a Moon Knight forgatására jött, Emma Stone, Mark Ruffalo és William Dafoe a Poor Things című filmen dolgozott, és a napokban érkezett Mel Gibson a The Continental című minisorozat fogatására.

Előkelő helyet foglal el a filmes "világtérképen" Magyarország, az európai kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, a szektorban dolgozó közel 20 ezer szakemberre nagyon büszkék lehetünk - idézi a tájékoztató Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az NFI igazgatóságának elnökét.

"A fejlődés motorja a nagyköltségvetésű, nemzetközi filmek gyártása, amiket a világszerte elismert magyar filmes tradíció, a csodálatos helyszínek, a legmodernebb stúdiók, a naprakész szaktudás és a filmes adókedvezmény csábít Budapestre" - hangsúlyozta, hozzátéve: a kormányzat támogató hozzáállásának, a hazai produkciós irodáknak és külföldi partnereink bizalmának köszönhetően még a világjárvány sem tudta megtörni a növekvő tendenciát.

"Fő célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze. Ennek érdekében vágtunk bele a fóti stúdiókomplexum átfogó fejlesztésébe, és folyamatosan erősítjük a szakember-utánpótlást, hogy a megelőzzük a munkaerőhiányt" - emelte ki.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×