eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Post Mortem/YouTube

Bergendy Péter az Oscar-nevezésről: végre egy közönségfilm

Bergendy Péter Post Mortem című filmje képviseli Magyarországot a nemzetközi filmek kategóriájában a 94. Oscar-díjért folyó versenyben. A Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült magyar horror eddig 13 díjat nyert rangos seregszemléken, a hazai mozikban október 28-tól lesz látható.

A rendező szerint meglepő, hogy a Nemzeti Filmintézetnek egy horrorfilmre esett a választása, ezzel együtt nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az ő filmjüket találták érdemesnek arra, hogy képviselje Magyarországot a 94. Oscaron a nemzetközi film kategóriában. Bergendy Péter megjegyezte, itthonról általában művészfilmeket szoktak küldeni, bár az Oscar döntőbizottságát, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát nem a műfaj érdekli, hanem, hogy jó filmeket díjazhasson. „Örülünk neki, izgulunk, meglátjuk, hogy mi lesz az eredmény” – fűzte hozzá.

A Post Mortem 27 nemzetközi filmfesztiválra jutott el, és 13 díjat tudhat ez idáig a magáénak – elsősorban Európában –, Bergendy Péter szerint emellett Magyarországnak is jót tesz, ha egy filmet nemcsak az arthálózatokban, hanem például a plázákban is vetítenek. Az Oscar-jelöléssel pedig jó lehetőség kínálkozik arra, hogy még többen megismerjék, dacára, hogy számos országban, Latin-Amerikától Észak-Amerikán át Ázsiáig eladták már. „Viszik, szeretik, ez tök jó, és végre egy magyar film, amely ugyan egy speciális közönséghez szól, de attól még egy közönségfilm” – emelte ki.

A rendező emlékeztetett, az Oscaron szeretik a politikai-társadalmi érzékenységű történeteket, ami a Post Mortemben is visszaköszön. Nem véletlen, hogy a történetet az első világháború utáni időkbe, Magyarország talán legtragikusabb korszakába helyezték, amit az akkor tomboló spanyolnátha-járvány aktuálissá is tehet. Kiemelt figyelmet fordítottak a horrorfilmek velejét adó pszichológiai tartalmakra és szimbólumokra, és olyan ősi, emberi archetípusokat jelenítettek meg, amitől az az Oscaron is érdekes lehet.

A rendező arra is kitért, hogy a Post Mortem esetében egy klasszikus kísértetfilmet szerettek volna megalkotni, betartva annak minden szabályát, és nem világrengető új dolgokat kitalálni, bár szerinte van benne egy-két kreatív és újszerű megoldás. Tehát nem az úgynevezett jump scare-ekre, ijesztgetésre építettek, még ha azok nélkül elképzelhetetlen egy horror – tette hozzá Bergendy Péter, aki szerint rá kell hangolódni a film stílusára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×