eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Az alkotmány, ami nem tudta megakadályozni a diktatúrát

Száz éve, 1919. július 31-én fogadták el Weimarban Németország első demokratikus alkotmányát, amely hiányosságai ellenére is az akkori Európa legdemokratikusabb alaptörvényének számított, de nem tudta megakadályozni a diktatúra kiépülését. A jogállami rendszer felbomlásának és a diktatúra kiépülésének spontán folyamata pedig fogalommá vált.

Az első világháborúban vereséget szenvedett Németországban az 1918. novemberi forradalmi események nyomán II. Vilmos császár lemondott, a monarchia összeomlott, kikiáltották a köztársaságot. November 10-én a mérsékelt szociáldemokrata Friedrich Ebert alakított ideiglenes kormányt, másnap a compiegne-i erdőben aláírták az első világháborút lezáró fegyverszünetet.

A vesztes Németországot élelmiszer- és tüzelőhiány sújtotta, állandósult a káosz.

1919 januárjában a radikális baloldal megkísérelte átvenni a hatalmat, a Spartakus-felkelés leverését véres megtorlás követte. A kiélezett politikai légkörben az 1919. január 19-i választásokon a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a politikai katolicizmust képviselő Német Centrumpárt (Z) és a liberális Német Demokratikus Párt (DDP) szerepelt a legjobban, miközben a kommunista párt nem indult a választáson.

Berlin helyett Weimar

A Weimari Alkotmány könyv formában (Wikipédia/JonRoma)

Ezek a pártok együtt abszolút többséget tudhattak magukénak a 423 tagú alkotmányozó nemzetgyűlésben, amely 1919. február 6-án a német kultúra történetében meghatározó szerepet játszó, békés türingiai kisvárosban, Weimarban ült össze (innen ered a weimari köztársaság és a weimari alkotmány elnevezés). A helyszín kiválasztásának prózai okai is voltak: Berlinben még tartottak a fegyveres zavargások, és el akarták kerülni a baloldali erők erőszakos nyomásgyakorlását is. Február 11-én az addigi kormányfő Friedrich Ebertet ideiglenes köztársaság elnökké, két nappal később a szintén szociáldemokrata Philipp Scheidemannt a három párt - a weimari koalíció - alkotta kormány vezetőjévé, azaz kancellárrá választották. Ő 1919 júniusában a versailles-i békediktátum elleni tiltakozásul lemondott, az alkotmány elfogadásakor a tisztséget már Gustav Bauer töltötte be.

Hónapokig tartott a vita

Az új alkotmány tervezetének megszövegezése a belügyminiszteri posztot betöltő, a nemzetgyűlési választások alapelveit is lefektető Hugo Preuss alkotmányjogász feladata lett. Preuss a német államjogi hagyományokon kívül a belga, francia, angol és amerikai alkotmányozás tapasztalatait is felhasználta, sokszor eklektikus módon ötvözve azokat. A nemzetgyűlés több hónapon át tartó vita, a pártok kompromisszumai után - többek között a nemzeti lobogó és a tartományok jogai körüli vitákban - 1919. július 31-én fogadta el az új alaptörvényt, amelyet Ebert elnök augusztus 11-én írt alá, de nem Weimarban, hanem a közeli Schwarzburgban.

Az elnöki és a parlamentáris berendezkedés elemei keveredtek

Az 1919. augusztus 14-én hatályba lépett, két részből és 180 cikkelyből álló alkotmány értelmében a Német Birodalom (a hivatalos elnevezést megtartották) államformája a császárság helyett köztársaság lett, amelyben a hatalom forrása a nép. A korábbi fekete-fehér-vörös zászlót az 1848-as forradalmi mozgalmakra utaló fekete-vörös-aranysárga nemzeti lobogó váltotta fel.

A dokumentumban az elnöki és a parlamentáris berendezkedés elemei keveredtek.

A Berlinben ülésező birodalmi parlament (Reichstag) tagjait közvetlenül, titkosan négy évre választották meg. A választásokon nem létezett parlamenti küszöb, egészen kis szavazatarányt elért pártok is bekerülhettek a törvényhozásba, s még a jelentősebb pártok száma is meghaladta a tízet.

A hét évre közvetlenül választott és egyszer újraválasztható köztársasági elnök rendkívül erős jogkörökkel rendelkezett,

a 48. cikkely pedig felhatalmazta, hogy a Birodalom biztonságát veszélyeztető helyzetben előzetes parlamenti hozzájárulás nélkül akár fegyveres erő alkalmazásával, a szabadságjogok korlátozásával állítsa helyre a rendet, bár intézkedéseit a parlament később felülbírálhatta. (Ezt a cikkelyt használta fel később Hitler a teljhatalom megszerzésére.)

A kormány élén a Reichstagnak felelős kancellár állt. A centralizált szövetségi államban a tartományok saját kormánnyal és parlamenttel (Landtag) rendelkeztek, ezek küldöttei alkották a felsőházat (Reichsrat).

Beemelte a nemzetközi jogot

A második rész számos alapvető jogot - általános választójog, nemek egyenlősége, szólás- és gyülekezési szabadság, törvény előtti egyenlőség, a magántulajdon védelme, vallásszabadság - biztosított, de kötelezettséget is előírt a birodalmi állampolgárok számára. Az alkotmány a nemzetközi jogot a német jog részévé tette.

Megerősödtek a szélsőséges mozgalmak

Az alkotmány azonnal támadások kereszttüzébe került, a radikális baloldal például azt kifogásolta, hogy szavatolta a termelési eszközök magántulajdonát, nem kísérelte meg a földkérdés megoldását, fenntartotta a bürokratikus államgépezetet. Mivel elfogadása szinte egybeesett a versailles-i békediktátummal, a közvéleményben a weimari köztársaságot és annak alkotmányát is a szégyennel és a megaláztatással azonosították.

A töredezett politikai rendszerben egyre jelentősebb szerepre tettek szert a szélsőséges mozgalmak, amelyek erőszakszervezeteket is létrehoztak. Az állam nem tudta megfékezni őket, és fokozatosan elvesztette erőszak-monopóliumát, az 1929-ben kezdődött nagy gazdasági világválság tovább súlyosbította a helyzetet.

A parlament fokozatosan működésképtelenné vált, a jogállami rend intézményei elveszítették erejüket, Németország 1933-ban a nemzetiszocialisták hatalomátvételével hónapok alatt diktatúrává vált.

A jogállami rendszer felbomlásának és a diktatúra kiépülésének spontán folyamata fogalommá vált, weimarizálódásnak nevezik.

A weimari alkotmány Hitler hatalomra kerülése után, a nemzetiszocialista Harmadik Birodalomban formálisan érvényben maradt, csak 1949 májusában helyezték hatályon kívül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×