eur:
394.99
usd:
364.45
bux:
71020.66
2024. július 8. hétfő Ellák
Háy János író, költő, drámaíró csillebérci házában 2009. november 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Kollányi Péter

Háy János: A szerző megfegyelmezése egy ócska kor emléke

Egy igen jó író ártalmas könyvének tartja Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke Háy János az Ünnepi könyvhétre megjelent Kik vagytok ti? című írását. Háy János válaszlevelében visszautasította, hogy ártalmas és veszélyes lenne a könyve, leszögezte, hogy megírásával az élményszerű olvasáshoz szeretné közelebb juttatni az olvasókat.

Negyven év küzdelme nyomán az irodalomtanítás figyelme a tanárok jelentős részénél már nem a művekre és nem az írók életrajzára irányul. Negyven év alatt sikerült elérni, hogy a művek nem elsődlegesen életrajzi, illetve kortörténeti-társadalomtörténeti illusztrációként értelmeztetnek. […] Ezt a fejlődést veti vissza Háy János szerzői-életközpontú könyve. Magyartanárként, a Magyartanárok Egyesületének elnökeként nem pártolhatok egy olyan könyvet, amely jópofa, fiatalos, hetyke stílusával valójában avíttas szemléletet tölt új tömlőbe – írta Arató László Facebook-bejegyzésében hétfőn.

A Magyartanárok Egyesületének elnöke továbbá azt is nehezményezte, hogy a Kik vagytok ti? című könyv a műveket, sőt a szerzőket is gyakran nem újraéleszti, hanem visszazárja a múltba, műveiket elavultnak vagy egyszerűen rossznak minősíti.

Arató szerint: "természetesen szabad szerzőket lerángatni a piedesztálról, de csak akkor, ha ezzel műveik (egy részét) elevenebbé, izgalmasabbá, maibbá tesszük."

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumának tanára továbbá úgy látja, hogy pedagógiailag, az olvasóvá nevelés szempontjából igen aggályosak Háy érvelés nélküli, meghökkentést keltő, erős ítéletei. Hozzáteszi, hogy mindehhez képest másodlagos a nagyon nagy számú tényszerű filológiai-irodalomtörténeti tévedés.

Arató László nem recenziót írt a könyvről, hanem Facebook-bejegyzésben tette közzé gondolatait. Miután a Hvg.hu idézte az írást, nagyobb nyilvánosságra került a bírálat, ezért Háy János nyílt levélben reagált.

Az író Arató László záró gondolatait – miszerint a kiadó súlyos felelőssége, hogy nem szerzett szakmai lektor(oka)t ehhez az "irodalomtörténet"-hez, nem figyelmeztette-fegyelmezte a szerzőt – mélységesen felháborítónak találta,

úgy fogalmazott, hogy egy ócska kor emlékét idézi fel, amely korban törvényileg megengedhető volt a szellemi termékek irtása. Háy János továbbá leszögezte, hogy egyáltalán nem akar életrajzokból következtetni esztétikai minőségekre, viszont nagyon is érdekli a szereplői élete. Érdekli a lélektani mozgás és motiváció, amely befolyásolja az alkotók működését. Az író hozzátette, hogy a Kik vagytok ti? című könyv nem akar axiomatikus igazságokat közölni, mert épp hogy a gondolkodás sokszínűségében és szabadságában érdekelt.

Arató László nem kívánt élni a nyílt levélre való válasz lehetőségével. Ahogyan fogalmazott: egy idézeteket tartalmazó, azokat elemző, elméleti kérdéseket komolyan boncolgató szakmai vita nem való a HVG-be. A hírlapi válasz meg csak ovis huzakodás lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Hónapok óta zajlott a jövő évi költségvetés tervezetének vitája a német kormánykoalíció három párja között. A szorító egyik sarkában a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja, míg a másikban a szabad demokrata FDP, élén a pártelnök-pénzügyminiszterrel, Christian Lindnerrel. A nézeteltérések olykor olyan élesnek tűntek, hogy elemzők a koalíció felbomlását sem zárták ki. A három párt közötti mostani megállapodással ez a veszély egyelőre legalábbis elhárult.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×