eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete beszédet mond Bertrand Mathieu francia alkotmányjogász A jog a demokrácia ellen? című, a Századvég Kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatóján a Budapesti Francia Intézetben 2018. május 9-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Francia nagykövet: szenvedélyes érdeklődés alakult ki bennem a magyar művészet iránt

A francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Budapesten Káel Csabát, a Müpa vezérigazatóját. Az elismerést átadó francia nagykövet, Eric Fournier az InfoRádiónak nyilatkozva a magyar-francia kulturális kapcsolatokat is méltatta.

Milyen szerepet játszik a művészet a két ország kapcsolataiban?

- A két ország közötti viszony először is egy nagyon erős művészeti kapcsolat, ami több mint száz éve kezdődött festőkkel, költőkkel, fordítókkal, a művészetek legkülönfélébb képviselőivel, és nem utolsó sorban zenészekkel. Nem hagyhatom említés nélkül, hogy a magyar zene milyen fontosságú volt hazámban, példaként említhetném Bartók Béla vagy Kodály Zoltán munkásságát, és nagyon sok karmestert is felsorolhatnék. Franciaországból nézve Magyarország a művészek, az alkotók országa. És meg kell említenem Victor Vasarelyt is, a Renault autómárka logójának megalkotóját, ezen a branden keresztül mindenki ismeri őt a hazámban. De persze ezzel nem feltétlenül mérhető, hogy a művészetnek milyen fontos szerepe van.

A magyar művészet és a művészek hatása érezhető Franciaországban – természetesen az előbb említett példán túl. Alakítja, alakíthatja, hatással van az ottani folyamatokra?

- A művészetek a mély, emberi érzésekre gyakorolnak hatást, így nehéz lenne megmondani, hogy az alkotásokat, előadásokat milyen benyomások alakítják közvetlenül. Így nem tudom azt megmondani, hogy a magyar művészet hatása hogyan jelenik meg a francia társadalomban. De az nagyon jól látszik ebben a pillanatban is, hogy nagyon nagy az érdeklődés a magyar irodalom iránt, ugyanis a magyar műveket igen nagy számban fordítják le az anyanyelvemre. Nagyon sok Magyarországon híres író van, akit most kezdenek felfedezni Franciaországban, köszönhetően a nagyszerű fordításoknak. Példaként említhetném Kosztolányi Dezsőt, Nádas Pétert, Tóth Krisztinát, Krasznahorkai Lászlót, Márai Sándort – nagyon sok fordítás van jelen tőlük Franciaországban.

Most Káel Csabát tüntették ki a Becsületrend lovagi fokozatával. Miért a Müpa vezérigazgatóját érte ez a megtiszteltetés?

- Először is Káel Csaba zenész, karmester, filmkészítő, aki filmjein keresztül is népszerűsíti a zenét. Másrészt számtalan fesztivált szervezett, amin kiemelt szerepet kapott a francia kultúra bemutatása, többek között a komolyzene, jazz népszerűsítése. Az Európai Hidak fesztiválján, a Müpában két éve Franciaország állt a középpontban, és tudvalevő, hogy nagyon sok partneri kapcsolatot ápol az általa vezetett intézmény, például a Párizsi Filharmóniával is. Mindezek jól mutatják, hogy kiérdemelte az elismerést, mert a Becsületrend lovagi fokozatát azoknak ítéli oda Franciaország, akik kapcsolatokat, hidakat építenek az országok között, megerősítik a nemzetek, emberek közti kapcsolatokat – és pontosan ez, amit Káel Csaba sikeresen tett az elmúlt évtizedben.

Káel Csaba azt mondta, hogy személy szerint ön nagy művészetkedvelő, nagy rajongója a magyar művészetnek is. Számtalanszor tűnik fel például a Müpa előadásain, és budapesti kiküldetése után vélhetően a magyar kultúra nagykövete is lesz.

- Mit mondhatnék, igaz, hogy különösen akkor, amikor felfedeztem a Nemzeti Galériát, amit Baán László vezet, aki nem mellesleg szintén kiérdemelte a Becsületrendet tavaly. Szép számú magyar festő és szobrász munkásságát ismertem meg érkezésem óta. Továbbra is szeretném felfedezni magam számára ezeket a fantasztikus művészeket, legutóbb például Kalmár János munkásságát ismertem meg, aki nagyszerű szobrász, és szintén több éven keresztül dolgozott Párizsban. Azt hiszem, a kétoldalú kapcsolatok ápolásában ezek a csatornák, egymás kulturális örökségének megismertetése alapvető fontosságú.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×