A halak és a szárnyasok mellett hagyományosan sertéshús is kerül a családok ünnepi asztalára karácsonykor. A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára az InfoRádióban elmondta: az ünnepek idején megélénkül a kereslet a sertéshús iránt is. Külön kiemelte, hogy a legkedveltebb karácsonyi ételek közül például a töltött káposztába is leginkább sertéshús kerül, szilveszterkor pedig a különböző babonák, hiedelmek terelik főleg a sertéshús irányába a fogyasztást.
Mostisch Martina azt tanácsolja, hogy mindig – ne csak karácsonykor vagy szilveszterkor – törekedjünk a jó minőségű hús beszerzésére. Mint fogalmazott,
a hús „elsősorban bizalmi termék”, ezért érdemes olyan helyen megvásárolni, amely korábban már bevált, kielégíti az igényeinket és garantálja a megfelelő minőséget.
Figyelmeztetett: a különböző akciók nagyon csábítók lehetnek, de nem mindig biztos, hogy a legjobb minőségű termékekre érvényesek.
Az ügyvezető titkár azt javasolja, hogy olyan helyen szerezzük be a húsokat, húskészítményeket, ahol megbízható a forrás, nyomon követhető a termék, és nagyon fontosnak tartja, hogy megbízható forgalmazónál vagy eladónál vásároljunk.
Szilveszter előtt a virslifogyasztás is fellendül. A Magyar Húsiparosok Szövetségének adatai szerint az elmúlt években
körülbelül 30-32 ezer tonna virslit fogyasztottak a magyarok évente, a mennyiség 20-25 százaléka az év utolsó napjaiban fogy el.
A legtöbb család asztalán ugyanis megtalálható a virsli szilveszterkor.
Nemcsak a vásárlók ízlésétől, hanem a pénztárcájuktól is függ, milyen virslit szereznek be. Mostisch Martina szerint csomagolt virsli vásárlásánál érdemes tüzetesen átolvasni, hogy mi szerepel a termék leírásában. „Ha nem szerepel a termék nevében a virsli szó, csak annyi van kiírva például, hogy bécsi roppanós vagy bécsi jellegű termék, akkor az nem felel meg az élelmiszerkönyvi előírásoknak, ezért nem is nevezhető virslinek” – magyarázta.
Hozzátette: mindig meg kell nézni, milyen összetevőket tartalmaz az adott termék, ami jó irányadó lehet. Az ovális állatorvosi pecsét pedig arról tájékoztatja a vevőket, hogy hol történt az utolsó feldolgozási folyamat. Ha ebben az ovális pecsétben HU felirat szerepel, akkor ez az utolsó folyamat Magyarországon történt.
Mostisch Martina kiemelte: minél kevesebb összetevő van feltüntetve a csomagoláson, annál nagyobb a garancia arra, hogy jó minőségű az áru. Mindig meg kell nézni azt is, hogy milyen állatból készült a virsli. Csomagolt termék vásárlása esetén mindig figyelni kell arra, hogy ne legyen légkiválás az árun. Ha pedig a csemegepultból választunk, akkor az eladótól kell tájékozódni az említett kritériumok, összetevők felől.