eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Ezeréves sziklafestményeket mosott el az özönvíz

Áradások okoztak jelentős károkat őskori sziklarajzokban és -festményekben Északnyugat-Kínában, a Ninghszia-Huj autonóm terület Holan hegységében.

Az elmúlt öt napban lezúdult csapadék számos értékes képzőművészeti emléket rongált meg, amelyek 3-10 ezer évvel ezelőtt készültek. Egyeseket a sár és az iszap halványított el, másokat egyszerűen leradírozott az áramló víz, de vannak olyan sziklák is, amelyek a külső behatás miatt megrepedtek.

Egyelőre körülbelül tucatnyi, ábrákkal, jelentekkel díszített sziklát nem találnak.

A térségben a szakemberek - több száz kilométeres távon szétszóródva - mintegy 20 ezer sziklarajzot és -festményt vettek számba. Alkotóik egykori észak-kínai nomád törzsek tagjai voltak.

A festményeken a leginkább visszatérő motívumok az állatok, de embereket, járműveket, növényeket, bolygókat, ujjnyomatokat, valamint írásjegyeket és absztrakt alakzatokat is találni köztük. Az emberi alakokat vadászat, pásztorkodás, áldozat bemutatása, csaták, tánc és nemzés közben ábrázolták. Az állatok között előfordulnak tigrisek, leopárdok, szarvasok, birkák, marhák, lovak és tevék.

Az eső miatt létrejött erős sodrású vízfolyások okozta károk felmérése még zajlik a Holan hegységben.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 22:01
×
×
×
×