eur:
393.17
usd:
364.09
bux:
72070.54
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Röntgennel lestek be a több száz éves ereklyetartókba

Digitális technológiával készített röntgenfelvételekkel lestek be először a kutatók a mexikóvárosi Metropolitan székesegyház több száz éves ereklyetartóinak belsejébe.

Az ereklyetartók római katolikus szentek testének életnagyságú viaszmásai. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet szerint a hordozható röntgenkészülékkel dolgozó szakemberek egy koponyát, bordákat, kéz-, lábfej- és lábcsontokat fedeztek fel a gondosan megformázott tárolókban.

"Olyan volt, mintha titkot őriztek volna, amelyet csak az őket megalkotó művész ismert" - mondta Gabriela Sanchez Reyes, az intézet műemlékekkel foglalkozó intézetének munkatársa.

A kutatók azt is megállapították, hogy csupán a szobrok végtagjai készültek viaszból, magukat a torzókat szövetből alkották. A bennük található csontok szentektől származnak, de nem feltétlenül attól, akit a szobor ábrázol.

Sanchez szerint a röntgenfelvételekkel nyert információk segítenek a kutatóknak kidolgozni a mexikóvárosi székesegyházban őrzött ereklyetartók megóvásának és restaurálásának módszereit.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×