eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Irán berágott a 300-ra

Az amerikai és iráni vezetők üzengetése után most már egy új hollywoodi film is szítja a feszültséget a két ország között: Teherán szerint az iráni kultúra elleni támadás a Thermopülai szoros spártai védőiről készült történelmi film, a 300.

A történetírók évszázadokon át a hősiesség és önfeláldozás jelképeként említették Leónidasz ókori spártai király és háromszáz katonájának harcát a perzsa túlerővel szemben.

Iránban azonban másként látják, legalábbis azután, hogy az Egyesült Államokban kasszasiker lett a 300, az időszámításunk előtt 480-ban történt thermopülai csatát feldolgozó hollywoodi film.

A két ország viszonya nem éppen baráti, és úgy tűnik, ha a politikusokon múlik, egyhamar nem is lesz az.

"Sértés civilizációnk ellen, történelmünk meggyalázása, pszichológiai hadviselés" - kommentálta a filmet Ahmedinedzsád iráni elnök kulturális tanácsadója, aki szerint Hollywood és az amerikai kulturális vezetés tanulmányokat készíttetett arról, miként lehetne kárt okozni az iráni kultúrának.

Való igaz, hogy Hollywood és a történelmi pontosság nem járnak kéz a kézben, és a kaliforniai stúdiók néha a legnevetségesebb nemzeti sztereotípiákat használják. Gondoljunk csak a '80-as évek buta, izzadt hónaljú, bajuszos arabjaira például.

A 300-ról szóló blogokon általában szuperlatívuszokban írnak a nézők az akciófilmről, de némelyek megjegyzik, hogy valóban sematikusan, túlságosan gonosznak ábrázolja Xerxész királyt és a perzsákat.

Az iráni politikusok számára ez pedig egyértelműen annak a jele, hogy az amerikaiak így is csapást akarnak mérni Teheránra.

A nézőket viszont úgy tűnik, nem foglalkoztatják a történelmi párhuzamok: az idén mozikba került film az első hétvégén már több mint 70 millió dollárt kasszírozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×