eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás első napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Az olasz kormányfő keményen visszaszólt a római bíróságnak

Az olasz kormány folytatni kívánja a menedékkérelmek EU-n kívüli elbírálására vonatkozó terveit, annak ellenére, hogy jogi akadályba ütközött az Albániában felállított új olasz fogadótáborokba érkezett első csoport ügyében.

Egy római bíróság pénteki döntése értelmében 12 olyan migránst kell Olaszországba szállítani, akiknek kérelmét Albániában létesített központokban akarták elbírálni. A bíróság arra alapozta döntését, hogy az érintettek olyan országokból - Egyiptomból és Bangladesből - származnak, amelyek nem minősülnek biztonságosnak, így ügyüket nem lehet az unió határain kívül intézni.

A bírósági döntést követően a migránsokat az olasz parti őrség hajója Albániából az Adriai-tengeren át a dél-olaszországi Bari kikötővárosba szállította.

Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, és hétfőn rendkívüli kabinetülést tart az ügyben. Meloni ezután bejelentette, hogy koalíciója további rendeleteket fog hozni.

"Nem hinném, hogy az igazságszolgáltatás dolga lenne eldönteni, hogy mely országok biztonságosak, ez a kormány dolga" - jelentette ki.

Olaszország az első olyan uniós állam, amely egy, az EU-n kívüli országban létesített fogadótábort a bevándorlási szándékkal érkező migránsok ügyének a feldolgozására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×