eur:
400.04
usd:
368.76
bux:
74580.1
2024. október 18. péntek Lukács
Afrikai illegális bevándorlókat látnak el a Spanyol Vöröskereszt munkatársai a kanári-szigeteki Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében 2024. október 17-én, miután a spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 58 migránssal a fedélzeten kikötött a szigeten. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint Spanyolországban mintegy 8700 migránst regisztráltak a 2024. április és június közötti negyedévben.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdés

Csepeli Réka: súlyosbodott a migrációs helyzet, radikalizálódik az uniós fellépés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének elemzése szerint egyre erőteljesebb fellépést szorgalmaznak az uniós országok az illegális bevándorlás leküzdésére.

Egyre inkább radikalizálódnak az álláspontok nemcsak Közép-Kelet-Európában, hanem Nyugat-Európában is – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa, Csepeli Rka hozzátette, a véleményeket meghatározza a földrajzi helyzet is, hiszen egyes országok jobban ki vannak téve a migrációs nyomásnak, mint mások. Példaként említette, hogy a spanyolok a 2023 tavaszán elfogadott migrációs paktum előrehozatalát követelik.

"Egyértelműen súlyosbodott a helyzet az elmúlt másfél évben" – jelentette ki, és felidézte azt is, hogy Ursula von der Leyen a napokban intézett levelet a 27 tagállam vezetőihez, amelyben erőteljesebb és koordináltabb fellépést sürget az unió egészében. A szakértő szerint a migrációs paktum azt célozta meg, hogy közös fellépést mutasson az EU befelé is és kifelé is a migráció kezelésében, illetve elsősorban az illegális bevándorlók kitoloncolásával kapcsolatban.

Itt két megközelítéssel találkozni. Az egyik az, hogy mielőtt bejönnének, akkor kellene kezelni a helyzetet, a kihelyezett hotspotok erről szólnak, és a különböző tranzitállamokkal a megegyezések is ezt célozzák. Az Európai Bizottság elnöke felvetette azt is, hogy Egyiptomon, Libanonon, Tunézián, Albánián kívül Szenegállal és Malival is meg kellene kezdeni a tárgyalásokat – mondta Csepeli Réka.

A másik megközelítés pedig, amit elsősorban a németek képviselnek Olaf Scholz kancellárral, hogy a már illegálisan bevándoroltakat hatékonyabban tudják kitoloncolni, vagyis elérjék, hogy valóban elhagyják az európai országot és ne is térjenek vissza. Erre szükség is volna, hiszen uniós szinten csupán 20 százalékuknál hajtják végre ezt a rendeletet, Franciaországban pedig ez az arány mindössze 7 százalékos.

"A migrációs paktum próbálja emberséges módon kezelni a kérdést, de nem biztos, hogy ez lehetséges" – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

(A nyitóképen: Afrikai illegális bevándorlókat látnak el a Spanyol Vöröskereszt munkatársai a kanári-szigeteki Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében 2024. október 17-én, miután a spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 58 migránssal a fedélzeten kikötött a szigeten. A Nemzetközi Migrációs Szervezet - IOM - adatai szerint Spanyolországban mintegy 8700 migránst regisztráltak a 2024. április és június közötti negyedévben.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Volodimir Zelenszkij több kérést, elvárást is megfogalmazott parlamenti beszédében a Nyugat felé, miközben arról nem tett említést, hogy az ukrán vezetés milyen kompromisszumokra lenne hajlandó – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Fintech támadók és AI-boom - Új erők forgatják fel a hagyományos bankokat?

Fintech támadók és AI-boom - Új erők forgatják fel a hagyományos bankokat?

Immáron kilencedik alkalommal rendezzük meg a bankszektor, az IT-szektor és a fintech cégek egyik legfontosabb szellemi műhelyéül szolgáló Banking Technology konferenciánkat, ahol a bankok digitális transzformációjáról, a szektor legfontosabb IT-üzleti és technológiai fejlesztési irányairól van szó. Az utóbbi időszak legnagyobb technológiai megatrendjévé nőtte ki magát a chatGPT nyomán kirobbanó AI-forradalom, amely a bankszektor működését, fejlesztési irányait és informatikai stratégiai céljait is átformálhatja. Mely banki területek működését transzformálja az AI, hol segíthet a költségcsökkentésben, a hatékonyabb operációban? A hazai bankok digitális transzformációja mellett a pénzforgalmi trendekről, az AFR 2.0-ról, kiberbiztonsági kérdésekről és az egyre nagyobb problémát jelentő adathalász csalásokról, a hazai fintech szektor innovációiról is szó lesz a rendezvényen. A bankszektor top vezetői, fintech-guruk, tanácsadók, a szabályozók és az IT-cégek szakértőinek krémje immáron kilencedik éve gyűlik össze konferenciánkon, hogy megosszák egymással gondolataikat a bankszektort érintő legfontosabb üzleti és informatikai kérdésekben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×