eur:
401.02
usd:
367.99
bux:
74786.91
2024. október 16. szerda Gál
Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. augusztus 13-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Erős figyelmeztetést kapott Izrael az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok az izraeli fegyverszállítás korlátozását helyezte kilátásba.

Az Egyesült Államok azt várja Izraeltől, hogy a következő hónapban tegyen lépéseket a gázai humanitárius helyzet javításáért, különben az amerikai katonai segélyek esetleges korlátozásával nézhet szembe.

Ez az eddigi legerősebb amerikai figyelmeztetés Izrael számára a gázai háború kezdete óta írja a The Guardian alapján a 24.hu.

A négyoldalas dokumentumot elsőként az Axios izraeli oknyomozó újságírója ismertette, valódiságát azóta hivatalos személyek is megerősítették.

A levélben az áll, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki a palesztin enklávéban romló helyzet miatt, miután Izrael újabb műveletekbe kezdett a terület északi részén.

Az amerikai tisztviselők aggódnak a Gázába tartó segélyek késlekedései miatt, ugyanis azok mennyisége több mint 50 százalékkal csökkent azóta, hogy Izrael tavaly márciusban a szállítások növelésére tett ígéretet.

Különösen aggasztó az Egyesült Államok számára, hogy az izraeli kormány közelmúltbeli intézkedései miatt egyre inkább romlik a helyzet Gázában – áll a levélben, melyet állítólag Joáv Gallant izraeli védelmi miniszternek és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszternek címeztek.

Az amerikaiak felszólították Izraelt, hogy a következő hónapban naponta 30 segélyszállító autót engedjen Gázába és tartson humanitárius szüneteket a katonai műveletek közben, különben „következményekkel” kell számolnia. A levél az amerikai külföldi segítségnyújtási törvény 620i. szakaszát idézi, amely megtiltja a katonai segítségnyújtást olyan országoknak, amelyek akadályozzák a humanitárius segítségnyújtást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Beszállt a háborúba Észak-Korea, Zelenszkij győzelmi tervet mutatott be- Híreink az ukrán frontról szerdán

Beszállt a háborúba Észak-Korea, Zelenszkij győzelmi tervet mutatott be- Híreink az ukrán frontról szerdán

Riadó volt az éjjel Kijevben, Oroszország drónokkal szórta meg az ukrán fővárost. Az orosz hadsereg a napokban elfoglalta a donyecki Mihailivkát, az offenzívában résztvevő katonáknak személyesen gratulált az orosz védelmi miniszter. Ukrajna érdeklődik az ötödik generációs török Kaan vadászbombázó iránt. Közben folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy Észak-Koreából származó katonák kerültek az ukrán frontvonalakra, Oroszország oldalán. A nap közben elfoglalták az oroszok Nyevszkét és Krasznij Jart. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta győzelmi tervét az ukrán parlament előtt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 16. 13:49
×
×
×
×