eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén
Izraeli harckocsik egy észak-izraeli gyülekezési ponton 2024. szeptember 30-án, amikor az izraeli hadsereg folytatja libanoni szélsőséges szervezetek elleni támadásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

ENSZ: izraeli tankok hatoltak be erőszakkal az UNIFIL egyik támaszpontjára

Izraeli tankok hatoltak be erőszakkal az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó békefenntartó egységének, az UNIFIL-nek az egyik támaszpontjára - közölte vasárnap a világszervezet.

A tájékoztatás szerint két harckocsi a reggeli órákban lerombolták a bázis bejáratát a libanoni Ramdzsa településen, nem messze az izraeli határtól.

"Az izraeli védelmi erők két Merkava páncélosa lerombolta a támaszpont főbejáratát és erőszakkal behatolt annak területére. Ismételten azt követelték, hogy a bázis kapcsolja le a megvilágítását" - áll az UNIFIL közleményében. A tankok mintegy 45 perccel később vonultak el, miután az UNIFIL a megfelelő összeköttetési csatornákon keresztül panaszt emelt. A békefenntartó misszió hozzátette, hogy az izraeli katonai jelenlét veszélybe sodorta a kéksisakosokat.

Az UNIFIL szerint mintegy két órával később egy másik incidens is történt ugyanabban a térségben. Lövéseket adtak le és füst keletkezett, aminek következtében 15 kéksisakosnál bőrkiütés, illetve gyomorbántalmak jelentkeztek annak ellenére, hogy gázálarcot viseltek.

A közlemény kitért arra is, hogy az izraeli hadsereg feltartóztatott egy fontos UNIFIL logisztikai szállítmányt is a libanoni Maisz adzs-Dzsabal határtelepülés térségében szombaton.

Az ENSZ-kéksisakosok az utóbbi napokban több alkalommal is tűz alá kerültek, egy ENSZ-bázisra való behatolás pedig "további súlyos megsértése a nemzetközi humanitárius jognak és az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701-es számú határozatának" - tette hozzá az UNIFIL.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 13. 18:40
×
×
×
×