eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta
Az újraválasztásáért induló Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai kampányközpontjában az elnökválasztás utolsó napjának éjszakáján, 2024. március 18-án. A választóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatások eredményei, illetve szavazatszámlálás első eredményei szerint Putyin fölényesen vezet.
Nyitókép: Natalija Kolesznyikova

Vlagyimir Putyin ismertette az új világrend sarokköveit

A nemzetközi kapcsolatok új korszakba lépnek, új világrend alakul ki, és ezt a folyamatot nem lehet megállítani – erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök Türkmenisztán fővárosában, Asgabatban, az "Idők és civilizációk összekapcsolása – A béke és a fejlesztés alapja" című rendezvényen pénteken.

Az eseményt a türkmének egyik legnagyobb költője és gondolkodója, a XVIII. században élt Magtimguli Piragi születésének 300. évfordulója jegyében rendezték. Putyin rámutatott, hogy Piragi igazságosságra és egyenlőségre, beleegyezésre és felelősségre, toleranciára és megértésre, tiszteletre és szolidaritásra szólított fel.

"Mindez különösen aktuális a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor olyan fenyegetésekkel kell szembenézni, amelyet civilizációs törések, illetve etnikumok és felekezetek egymás közti konfliktusai okoznak, és amikor a nemzetközi kapcsolatok alapvetően átalakulnak, egy új világrend formálódik, amely reflektál az egész bolygó sokszínűségére” – hangsúlyozta a TASZSZ tudósítása szerint Putyin, aki ezt az átalakulást természetesnek folyamatnak és visszafordíthatatlannak nevezte.

Értékelése szerint a gazdasági növekedés, a pénzügyi és politikai befolyás új, erőteljes központjai vannak kialakulóban, elsősorban a globális keleten és délen. Putyin szerint ezek az új központok szuverenitásuk és társadalmi-kulturális identitásuk megőrzésére és megerősítésére törekednek, és olyan fejlődés útjait keresik, amelyet a hagyományaikkal összhangban, nemzeti érdekeikre alapozva hajthatnak végre.

Putyin szerint a világ államainak többsége, köztük Oroszországot és a fórumon képviselt összes ország is, Magtimguli filozófiai megközelítésének szellemében a juttatások igazságosabb elosztását, a nemzetközi élet következetes demokratizálását szorgalmazzák.

"Meggyőződésünk, hogy az egyetemes béke és az átfogó fejlődés csak az összes nép véleményének figyelembevételével biztosítható, tiszteletben tartva az egyes államok szuverén irányvonalához, ideológiájához, hagyományaihoz és vallási meggyőződéséhez való jogát” – zárta gondolatait az orosz államfő.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök többször beszélt már arról, hogy szerinte az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniája véget ért, többpólusú világ van kialakulóban.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×