eur:
401.47
usd:
366
bux:
73707.74
2024. október 7. hétfő Amália
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. július 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij elárulta, mit sikerült elérni a kurszki ukrán támadással

Vasárnap tartott online beszédében az ukrán elnök részleteket osztott meg a két hónappal ezelőtt indult, Oroszország elleni váratlan ukrán ellentámadásról.

"A mai napon két hónapja van katonai műveleteinknek a Kurszk régióban. És ez a háború nagyon fontos szakasza. Valami, ami nagyban segítette és továbbra is segíti hazánkat" - mondta Volodimir Zeleszkij a videóban, hozzátéve, hogy az egyik legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy Kijev bebizonyította, hogy képesek Oroszország területére tolni a harcokat - írja a Kyiv Independent híradása nyomán a Portfolio.

Számadatokat is elárult a hadműveletről:

  • körülbelül 15 ezer ukrán katona vett benne részt,
  • 1200 négyzetkilométernyi területet sikerült elfoglalniuk,
  • több száz orosz katona fogságba esett,
  • valamint a második világháború óta ez a legnagyobb, külföldi haderő által végrehajtott betörés orosz területre.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy nem fognak leállni a hadműveletekkel: "Továbbra is még nagyobb nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra, mert csak erőn keresztül hozhatjuk közelebb a békét".

Mint írja a lap, Ukrajna felől korábban több alkalommal is kisebb betörések voltak Oroszország nemzetközileg elismert területére, de 2024 augusztusában a korábbiaknál jóval nagyobb támadás indult Kurszk megye területe ellen.

Az akcióban részt vettek a nyugatról kapott modern páncélosok is. Oroszország azóta sem tudta felszámolni a betörést, bár már sikerült bizonyos területeket visszaszerezniük. Moszkvában korábban úgy számoltak, hogy hamarabb vissza tudják szorítani az ukránokat, de ez mindeddig nem sikerült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×