eur:
402.27
usd:
366.84
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália
Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlovákia feltételek nélkül támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

„Szlovákia feltételek nélkül támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, nem fog akadályokat gördíteni a csatlakozási tárgyalások elé” – jelentette ki az ukrán és a szlovák kormány Ungvár melletti együttes ülésén Robert Fico szlovák kormányfő. Denisz Smihal ukrán kormányfő köszönetet mondott a támogatásért, és számít Szlovákia csatlakozási tapasztalataira.

A szlovák és az ukrán kormány idén már másodszor tartott közös kormányülést. Az elsőre még áprilisban került sor, a kelet-szlovákiai Nagymihályban, hétfőn pedig az ukrán oldalon, Ungvár mellett találkoztak a két kabinet miniszterei.

Robert Fico szlovák kormányfő a Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „tudjuk, mennyire előnyös lesz számunkra és az önök számára is, ha egy újabb uniós szomszédunk lesz.”

Robert Fico szerint azért is van szükség Ukrajnára az Európai Unióban, mert időnként a más történelmi háttérrel rendelkező, más nyelvet beszélő államoknak össze kell fogniuk, hogy ellensúlyozzák azokat a javaslatokat, amelyek nem minden tagállam számára előnyösek.

Emlékeztetett viszont, hogy

Ukrajna NATO-hoz való csatlakozási törekvéseit feltételekkel fogadja, de az uniós csatlakozás mellett száz százalékban kiáll.

A szlovák kormányfő azt is hozzátette, Szlovákia minden békekezdeményezésben részt kíván venni, amely lezárhatja az Ukrajna és Oroszország közti háborút. A békének ukrán szempontból jónak, igazságosnak, fenntarthatónak kell lennie, és biztonsági garanciákat kell tartalmaznia területi egysége és integritása megőrzésére. „Olyan katonai megoldás valószínűleg nem létezik, amellyel mindkét fél elégedett lehetne” – mondta Robert Fico.

Rámutatott, hogy a határ menti régiók fejlesztése mindkét ország számára előnyös lesz, és kulcsfontosságú a két ország kapcsolatai szempontjából. Denisz Smihal örvendetesnek nevezte, hogy a szlovák kormány jóváhagyta az ukrajnai újjáépítési programban való részvétel kerettervét.

Robert Fico elmondta, Szlovákia újabb humanitárius segélycsomagot állít össze Ukrajna számára, és elfogadja a 14. katonai segítségnyújtási tervet, amelyben nem szerepel halált okozó fegyverek szállítása. Emellett továbbra is szállít villamos energiát Ukrajnának.

A következő EU-csúcson Fico átfogó energetikai segítségnyújtási tervet fog javasolni Ukrajna számára, mivel ezt uniós szinten is elő kell terjeszteni, hogy ne csupán Szlovákia és Ukrajna közös felelőssége legyen.

Denisz Smihal bízik benne, hogy a hétfői találkozó elősegíti a békét és a stabilitást. Hozzátette, pozitív tapasztalataik vannak a közös megoldások keresésében, és ezt az újabb projektekre is ki kell terjeszteni, és mindkét ország ezt akarja. Robert Fico végezetül megjegyezte, hogy Denisz Smihal mindig szívesen látott vendég Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×