eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Kaszimdzsomart Tokajev ideiglenes kazah államfő beszél a beiktatási ünnepségén Asztanában 2019. március 20-án. Az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev kazah elnök az előző nap jelentette be lemondását.
Nyitókép: MTI/AP

Népszavazást tartanak egy atomerőműről

Kazahsztánban vasárnap népszavazást tartanak az ország első atomerőművének megépítéséről az energiatermelés többségét adó szénerőművek kiváltása érdekében.

A 20 milliós közép-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb urántermelője és jelentős földgázkészletekkel rendelkezik. Elektromosenergia-szükségletét azonban nagyrészt szénerőművekre támaszkodva fedezi, néhány vízerőmű és a növekvő megújulóenergia-ágazat termelésével kiegészítve.

Mindemellett az ország villamosenergia-importra is kényszerül, főként Oroszországból, mivel a jórészt elöregedett erőmű infrastruktúrája nehezen tud lépést tartani a növekvő kereslettel.

Kaszim-Zsomart Tokajev kormánya az atomenergia-termelést tekinti a logikus választásnak a megbízható energiaellátás biztosításához a megújuló energiaforrások, például a nap- és szélenergia mellett.

A tervvel szemben azonban erős ellenérzések tapasztalhatók a közvélemény körében, elsősorban a szovjet nukleáris kísérletek öröksége miatt. Az ország több száz szovjet atomfegyver-kísérlet helyszíne volt. A kormány ezért népszavazásra bocsátja az atomerőmű építésének a tervét.

"Ahhoz, hogy ne maradjunk a globális fejlődés kispadján, ki kell használnunk versenyelőnyeinket" - mondta Tokajev pár nappal a vasárnapi népszavazás előtt.

A terv bírálói szerint az elektromosáram-termelés növelését gázüzemű erőművekkel is el lehetne érni, amelyek - bár még mindig fosszilis tüzelőanyagot használnak - sokkal kevésbé szennyezik a környezetet mint a szénerőművek, és kevesebb kockázattal járnak.

"Nem szabad mindig hátrafelé tekintgetni, csak a rossz dolgokra emlékezni, és panaszkodni"

- mondta Tokajev. "Előre kell lépnünk és optimistának kell lennünk, különben veszíteni fogunk a haladásért folytatott globális versenyben."

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Orbán Viktor már Olaszországban van

A Patrióták Európáért képviselőcsoport vezetői ma a jobboldali Liga pártrendezvényén gyűlnek össze – írta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Ezen múlik az egyes munkaerőpiacok ellenállóképessége válságok idején

Ezen múlik az egyes munkaerőpiacok ellenállóképessége válságok idején

Egy összekapcsolt globális gazdaságában az egyes régiók, helyi munkaerőpiacok összetett kihívásokkal szembesülnek, amelyek hatással vannak a gazdasági stabilitásukra és ellenállóképességükre. Úgy tűnik, hogy egyes régiók jobban ellenállnak a gazdasági sokkoknak, mint mások, és ez nem kizárólag méretüknek vagy erőforrás-ellátottságuknak köszönhető. Nemrégiben végzett kutatásunk rávilágít a regionális ellenálló képességet befolyásoló egyik kritikus tényezőre: a helyi munkaerőpiacok szerkezetére, és arra, hogy a munkaerő hogyan áramlik az egyes iparágak között. Tanulmányunk Svédország helyi munkaerőpiacain az iparágak közötti munkaerő-áramlások hálózatát vizsgálja, és azt, hogy ezek a hálózatok hogyan járulnak hozzá a gazdasági ellenállóképességhez, különösen a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló válságok idején.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 12:53
×
×
×
×