eur:
393.53
usd:
354.16
bux:
73239.7
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Nyitókép: YouTube/Joen & Amalie

Világörökségi védelem alatt álló erdőt és egy vízerőművet is veszélyeztet a tűz Madeirán - videó

Több mint ötezer hektár erdőség vált lángok martalékává a Portugáliához tartozó Madeirán.

A tűzoltók most azon vannak, hogy megakadályozzák a tűz átterjedését a híres és védett babérerdőre, valamint a Pico Ruivo régióban található egyik vízerőműre - jelentette csütörtökön a közszolgálati RTP televízió az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programjának, a Copernicusnak az adataira, valamint a regionális kormányzat vezetőjére hivatkozva.

Miguel Albuquerque, a madeirai kormányzat vezetője visszautasította környezetvédők azon állítását, hogy az erdőtűz elérte volna az UNESCO természeti világörökségi listáján szereplő babérerdőt, s arról biztosított mindenkit, hogy a természetvédelmi területen egyelőre nincs tűz.

Mint mondta, az oltási munkálatokat a heves szél és a magas hőmérséklet is akadályozza. Hangsúlyozta: emberek és települések nincsenek veszélyben.

Hivatalos adatok szerint a lángok elleni küzdelem három térségben zajlik egy nehezen hozzáférhető hegylánc vonalán. A tűzoltók most azon vannak, hogy megakadályozzák a tűz átterjedését a babérerdőre, valamint egy vízerőműre a Pico Ruivo régióban.

Camara de Lobos, 2024. augusztus 18.
Erdőtűz a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, Camara de Lobos környékén 2024. augusztus 18-án.
MTI/EPA/LUSA/Homem de Gouveia
Erdőtűz a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, Camara de Lobos környékén 2024. augusztus 18-án. MTI/EPA/LUSA/Homem de Gouveia

Madeira mintegy 200 lakójának kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát füstmérgezés veszélye miatt. Az erdőtűz következtében eddig nem jelentettek áldozatokat, sem épületkárokat.

A polgári védelem tájékoztatása szerint a sziget központi részén augusztus 14. óta a tűzoltóság, illetve a polgári védelem 125 tagja küzd a lángok megfékezésén. Időközben a szomszédos Porto Santo szigetére két Canadair típusú tűzoltórepülőgép érkezett Spanyolországból. Lisszabon szerdán kért európai partnereitől segítséget az oltási munkálatokhoz. Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy az EU segítséget nyújt a Madeira szigetén és a környező szigeteken dúló erdőtüzek oltásához.

Albuquerque egyben visszautasította a portugál sajtóban megjelent azon vádakat is, miszerint alábecsülte az erdőtüzet, s nem elég gyorsan szakította meg üdülését. A politikus kijelentette, hogy véget kell vetni "a riadót kürtölő retorikának", s közölte, hogy az elkövetkezendő napokban tervezett nyári rendezvényeket rendesen meg fogják tartani a mintegy negyedmillió lakosú szigeten.

Az Európai Unió segítséget nyújt a Portugáliához tartozó Madeira szigetén és a környező szigeteken dúló erdőtüzek oltásához, miután Lisszabon e célból aktiválta az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát - jelentette be az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja (ERCC) máris két tűzoltó-repülőgépet küldött a területre.

Emellett az EU aktiválta a Copernicus nevű gyorsreagálású térképészeti szolgáltatását is, megkönnyítve a helyi hatóságok lángok elleni küzdelmét.

Címlapról ajánljuk

Gellért Gábor: speciális gyakorlatokat is kitaláltak Rasovszky Kristófnak

Nemcsak mentálisan bizonyult a legerősebbnek a nyílt vízi úszók mezőnyében Rasovszky Kristóf, hanem fizikailag is topon volt a párizsi ötkarikás játékokon, ezért lett olimpiai bajnok – mondta az InfoRádióban Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya. Meglátása szerint a Szajna vizének minősége nem volt megfelelő, de példákat sorolva illusztrálta, hogy korántsem ismeretlen ez a probléma az úszók számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×