eur:
392.64
usd:
352.18
bux:
73141.98
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Nyitókép: Pixabay

Ilaria Salis bosszúállónak tartja az olasz jobboldali kormány börtönpolitikáját

Az antifa aktivista szerint pokoli az olaszországi börtönhelyzet

Pokoli a börtönhelyzet, Olaszország is megsérti a rabok jogait - nyilatkozta Ilaria Salis a La Repubblica című olasz napilapnak szerdán, miután a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) európai parlamenti képviselőjeként felkereste a San Vittore milánói börtönt.

Ilaria Salis elmondta, hogy a raboknak a cellák rácsain át kinyújtott keze a budapesti börtönemlékeit idézte fel.

"Magamat láttam vissza a fojtogató cellákban, ahol hárman alszanak, és nem tudnak felállni a helyhiány miatt. Megéreztem az elveszettséget a külföldi rabokban, akiket két hónapja fogva tartanak és még nem tudtak senkinek telefonálni" - mondta Ilaria Salis. Hangsúlyozta, hogy neki hat hónap fogva tartás után sikerült levelet írnia szüleinek a magyarországi börtönkörülményekről. Embertelennek nevezte budapesti fogva tartását.

A Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) színeiben júniusban az Európai Parlament (EP) képviselőjévé választott Ilaria Salis első hivatalos útja a San Vittore milánói börtönbe vezetett, ahol előzetes bejelentés nélkül jelent meg. A háromórás látogatáson a börtön igazgatóhelyettese kísérte végig a San Vittore női szárnyán, a huszonöt év alattiaknak fenntartott részlegen és a férfi szárny egy részén.

Ilaria Salis tizenöt hónapot töltött letartóztatásban, miután 2023 februárjában Budapesten őrizetbe vették. A magát antifa aktivistának valló nő ellen idén indult bírósági tárgyalás egyebek között csoportosan elkövetett erőszak és súlyos testi sértés vádjával. Júniusban bűnügyi felügyelet mellett házi őrizetbe került, majd az Európai Parlamentbe történt megválasztása után szabadlábra helyezték. Európai kampányüzenetében a börtönökben levők jogainak biztosítását, körülményeik javítását ígérte.

A San Vittore számít a legzsúfoltabb olaszországi büntetés-végrehajtási intézetnek, ahol a 450 férőhelyes börtönben több mint ezer rabot tartanak fogva. A rabok hetvenöt százaléka külföldi, többségében bevándorlók.

Ilaria Salis úgy vélte, "San Vittore maga a pokol, és Olaszország is megsérti a rabok jogait". A jobboldali kormány börtönpolitikáját bosszúállónak nevezte. Közölte: olyan reformot szorgalmaz, amely bizonyos esetekben a börtönt más büntetési megoldásokkal helyettesíti, megváltoztatja az előzetes letartóztatás feltételeit, és elengedi a kisebb, "kényszerből elkövetett" bűncselekmények büntetését. Utóbbiak között példaként említette, amikor valaki éhezés miatt lop, vagy mivel nincs hol laknia, üres épületeket foglal el.

Korábban Ilaria Salis ellen Lombardia tartományban több eljárás is indult, mivel szélsőbaloldali csoportok tagjaként épületeket foglalt el. Az önkormányzatok 90 ezer euró be nem fizetett lakbért és szolgáltatási díjat követelnek tőle. EP-képviselői megválasztása után Ilaria Salis úgy nyilatkozott, hogy az üres lakásokba való beköltözéssel "senkitől nem vettünk el semmit".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

Zselanne elesett, Moszkva nem tárgyal többé Ukrajnával - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

A háború eddigi egyik legintenzívebb dróntámadása érte Moszkvát, Oroszország fővárosát. A helyi vezetés 10 ellenséges drón lelövését jelentette. Ukrajna közben részlegesen elkezdte kiüríteni Szumi megye lakosságát, 45 ezer embert akarnak kihozni a térségből. Az orosz haderő megkezdte Toreck bekerítését és hamarosan elérhetik Pokrovszkot is - mindkét város Donyeck megyében található. A nap folyamán elfoglalta az orosz hadsereg az 1000 fős lakosságú Zselannét. Oroszország ma bejelentette: többé nem hajlandók tárgyalni Ukrajnával a háború lezárásáról. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 21. 22:44
×
×
×
×