eur:
395.15
usd:
368.91
bux:
69838.76
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Antifaügy: indítványozzák Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését

A Fővárosi Törvényszék 2024. június 14-én az „antifa-ügy” elsőrendű vádlottjával szemben folyamatban lévő büntetőeljárást felfüggesztette, s arról határozott, hogy az Európai Parlament elnökéhez fordul azért, hogy az EP hozzon döntést a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről, hiszen Ilaria Salist a magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja, ezért büntetőeljárás van ellene a Fővárosi Törvényszéken.

A törvényszéknek Magyarország Európai Unió mellett működő állandó képviselete 2024. június 12-én megküldte a 2024-2029-es ciklusra mandátumot szerzett európai parlamenti képviselők névsorát. A listán az olasz Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) képviseletében induló Ilaria Salis neve is szerepel.

Az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv szerint az Európai Parlament ülésszakainak ideje alatt az Európai Parlament tagjai saját államuk területén a parlamentjük tagjaira vonatkozó mentességet élvezik, a többi tagállam területén pedig mentességet élveznek mindenfajta őrizetbe vételre és bírósági eljárásra vonatkozó intézkedés alól – emlékeztet közleményénben a törvényszék. Az Európai Unió Bíróságának döntése szerint az immunitás már akkor megilleti a képviselőket, amikor a választási eredmények hivatalos kihirdetését követően szervezett első ülésre utaznak annak érdekében, hogy az új jogalkotó testület megtarthassa az alakuló ülését. Az Európai Unió Bírósága e döntésében azt is rögzítette, hogy azt a személyt, akinek az Európai Parlamentbe való megválasztását hivatalosan kihirdették, úgy kell tekinteni, hogy ő az unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv alkalmazásában e kihirdetéstől – e kihirdetés időpontjától – kezdve megszerezte az említett intézmény tagjának jogállását, következésképp őt megilleti a mentelmi jog – teszik hozzá.

A hatályos jogszabályok értelmében a mentelmi joggal rendelkező személyt gyanúsítottként kihallgatni, vele szemben kényszerintézkedést alkalmazni stb. csak mentelmi jogának felfüggesztését követően lehet.

A vádemelést követően mentelmi jog felfüggesztése iránti indítványt a bíróság terjeszthet elő, az indítvány benyújtásával egyidejűleg pedig a büntetőeljárást fel kell függeszteni.

Mivel a magyar jogszabályok szerint a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés megszűnik, ha az eljárást felfüggesztették, Ilaria Salis bűnügyi felügyelete megszűnt.

A végzés ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül van helye fellebbezésnek.

Szabadon engedték

A magyar rendőrség pénteken 13 órakor eltávolította Ilaria Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, így a mindeddig Budapesten házi őrizetben lévő olasz antifasiszta aktivista szabadon távozhat az országból – írja az olasz Repubblica nyomán a hvg.hu.

Salis a lap szerint már telefonált olaszországi ügyvédeinek a hírrel, hogy megkapta a magyar bíróság határozatát, és elhagyhatja a házi őrizetet.

A 39 éves olasz nőt a magyar hatóságok azzal vádolják, hogy tavaly februárban külföldi társaival Budapestre utazott, hogy az itt tartott szélsőjobbos gyűlésre érkezőket bántalmazzák, és ennek során a gyűlést megelőző napokban több emberre találomra rátámadtak az utcán. A vád szerint Salis két támadásnál volt közreműködő, bár személyesen nem bántalmazta az áldozatokat. Tárgyalása idén kezdődött el.

Salist azonban Olaszországban a Zöldek És Baloldal Szövetsége nevű párt EP-képviselőnek jelölte, és a nő el is nyerte a mandátumot, 175 ezer szavazatot begyűjtve. Ennek nyomán magyarországi ügyvédje, Magyar György indítványt nyújtott be a szabadon engedésére.

A napilap szerint hétfőn már Olaszországban ünnepelheti 40 születésnapját az antifa aktivista.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Így alakulnak a négyzetméterárak a legnépszerűbb nyaralóhelyeinken

Így alakulnak a négyzetméterárak a legnépszerűbb nyaralóhelyeinken

Emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 18. 13:08
×
×
×
×