eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
Védőmaszkos járókelő a berlini Brandenburgi kapu előtt 2020. április 20-án. Jens Spahn német egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel a mai naptól országszerte lazítják a korlátozásokat. A legtöbb tartományban megnyitnak a 800 négyzetméternél kisebb értékesítési területű kiskereskedelmi üzletek, és mérettől függetlenül az autókereskedések, a kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Irányváltás Németországban: megint nem divat az egykori NDK

Új trend van kibontakozóban a Németország keleti és nyugati fele között: 2016 óta az egykor az NDK-hoz tartozó keleti tartományok annak örülhettek, hogy egyre népszerűbbek a nyugati tartományokkal szemben, mostanra viszont általános meglepetésre fordult a kocka.

A szövetségi statisztikai hivatal is megerősítette, hogy 2016 óta első ízben magasabb azoknak a száma, akik Kelet-Németországból az ország nyugati felébe vándorolnak. Éveken keresztül épp a fordított útirány volt a népszerű, többen voltak azok, akik a nyugati tartományok helyett az egykori NDK területén kerestek boldogulást.

A most közzétett adatok szerint

2023-ban 85 300-an költöztek át a nyugati tartományokból a keletiekbe.

Ezzel egyidőben ugyanakkor 88 300-an fordítottak hátat Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Brandenburg, Szászország, Szász-Anhalt vagy épp Türingia tartománynak nyugatiak kedvééért. A statisztikában a múlt évekhez hasonlóan nem szerepelt az önálló tartománynak számító, korábban az országhoz hasonlóan kettéhasított főváros, Berlin.

A 2000. októberi újraegyesítéstől egészen 2016-ig a nyugati tartományok javára billent a mérleg, 2017-tól 2022-ig azonban a keletiek domináltak.

A nyugati "dominancia" visszaszerzésére elemzők rögtön meg is adták a magyarázatot. Értékelésük szerint

a nyugati "irányváltáshoz" jelentős mértékben hozzájárultak a keleti tartományokban tartózkodó, német útlevéllel nem rendelkező bevándorlók.

Ezzel szemben változatlanul többségben vannak azok a külföldiek, akik német útlevél birtokában az ország nyugati feléből inkább az új szövetségi tartományokba költöztek.

A keleti tartományokkal foglalkozó német kormánybiztos összességében aggasztónak nevezte a fejleményeket, A t-online hírportál által ismertetett nyilatkozatában a szociáldemokrata biztos azt hangsúlyozta, hogy az ország keleti felének a bevándorlás országrészévé kell válnia. "Bevándorlás nélkül nincs jövő" – idézte a portál a kormánybiztost, aki szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha az emberek érzik, hogy nem szívesen láják őket.

Carsten Schneider ezzel kapcsolatban részleteket ugyan nem említett, ismert ugyanakkor, hogy az ország keleti tartományaiban az elsősorban az illegális bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző AfD párt rendkívüli támogatottságot élvez.

Címlapról ajánljuk
Gulyás Michelle: mentálisan úgy készültem, mint még soha

Gulyás Michelle: mentálisan úgy készültem, mint még soha

A lovaglás után lekerült róla a teher, aztán feldobta a hangulat, mégha a közönség nagy része nem is neki szurkolt, és taktikus futással lett aranyérmes - így összegezte párizsi olimpiai bajnoki címét Gulyás Michelle. A 23 éves öttusázó beszélt arról is, hogyan tudott erőt meríteni a nehézségekből is.

Közeleg a tanévkezdés: főzőcskézéssel, olvasással is felkészíthető a gyerek

Augusztus második felében már érdemes az iskolára hangolódni a gyerekekkel - mondta az InfoRádióban az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának címzetes egyetemi tanára. N. Kollár Katalin szerint a leendő elsősöknek tanácsos minél többet mesélni az iskoláról, hogy tudják, mi vár rájuk, a nagyobbak pedig olvassanak, és játékosan a matematikával is foglalkozhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
El-Erian: A részvénypiaci zűrzavar és a Fed hiányossága

El-Erian: A részvénypiaci zűrzavar és a Fed hiányossága

Tekintsük át, mi történt két jegybankkal kapcsolatban a múlt héten. Mindkét központi bank nagy múltra tekint vissza, a saját országán messze túlmutató befolyással rendelkezik, és mindkettő kénytelen volt kényes döntéseket hozni, amelyek célja az infláció további csökkentése oly módon, hogy közben ne okozzanak túl nagy károkat a növekedés és a munkaerőpiac szempontjából. Végül az történt, hogy a két intézmény 24 órán belül két nagyon eltérő megközelítésre jutott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×