eur:
393.1
usd:
362.3
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Mesterlövészek tüzet nyitnak a feltételezett támadóra, miután lövések dördültek Donald Trump volt amerikai elnöknek, a Republikánus Párt elnökjelöltjének beszéde közben a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésén 2024. július 13-án. A politikus a jobb fülén megsérült, de a titkosszolgálat védőgyűrűjében a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Gene J. Puskar

Újabb videó Donald Trump merénylőjéről, vannak még megválaszolatlan kérdések

A 20 éves férfit egy mesterlövész szúrta ki, képeket is készített róla.

Drámai új felvétel került nyilvánosságra a Donald Trump ellen múlt szombaton elkövetett merényletkísérletről. A testkamerával készült képsorokon az látható, ahogy a lelőtt elkövető, a 20 éves Thomas Matthew Crooks holtteste mellett beszélget egy helyi rendőr és a Titkosszolgálat (Secret Service) egyik munkatársa. (A felvétel, amelyen a vérben fekvő holttestet kitakarták, de a fegyvere látszik a képeken, a Daily Mail oldalán látható, illetve Nick Sorter, a Fox News riportere is megosztotta X-csatornáján.)

A pennsylvaniai Butlerben tartott elnökválasztási nagygyűlésen végrehajtott merényletkísérlet során a volt elnök a fülén megsérült, egy 50 éves tűzoltó, Corey Comperatore pedig meghalt.

A testkamerás képsorokat Chuck Grassley iowai szenátor hozta nyilvánosságra. A rajta elhangzottak szerint Crookst már keresték, egy mesterlövész vette észre, és elküldte a képét más rendfenntartóknak.

Ezután a videón a merénylőnek a közelben észlelt kerékpárjáról kezdtek beszélni, amit gyanús eszközként kezeltek. A kamera közben pásztázva felfedte a lövöldözés során használt puskát, illetve szóban megerősítették, hogy a lelőtt ember ugyanaz a személy, mint aki a mesterlövész által készített képeken szerepel - ezeket a képeket a helyi rendőr meg is mutatja.

Az alábbi képsorok azt mutatják, ahogy Trumpot az autójába kísérik a színpadról.

A titkosszolgálat ügynöke elmondja még, hogy olyan személyeket is őrizetbe vettek, akik a merényletet megelőző pillanatokban videókat készítettek.

"Lehet, hogy benne voltak, lehet, hogy nem. A srácok, akik látták őket, azt mondták, filmezték őket, aztán a fickót a tetőn, aztán őket" - hangzik el. Az ügynök megjegyzi, letartóztatták ezeket az embereket, hogy kiderítsék, kik ők, mit tudnak, közük volt-e a merénylethez vagy sem, és így "tiszta" információkat küldhessenek Washingtonba.

A mostani felvételt egy sor olyan fejlemény nyilvánosságra kerülése közepette adták ki, amelyek több kérdést is felvetettek Donald Trump védelmével, a merényletre lehetőséget adó számos jelentős biztonsági hibával kapcsolatban.

Kiderül még az összeállításból, hogy

  • a fegyveres merénylő apja felhívta a rendőrséget aznap, mert Crooks nem tért vissza időben a lőtérről, ahova járni szokott (ő legalábbis úgy tudta, oda ment).
  • Crooks három órával a lövések eldördülte előtt, a volt elnök gyűlésének helyszínén felkeltette a titkosszolgálat gyanúját, mert egy távolságmérőt láttak nála, olyat, amilyet a vadászok használtak a távoli lövések előkészítésére. De Crookst egyszer sem állították meg vagy vonták kérdőre.
  • Crooks a munkahelyén szombatra szabadnapot kért, és a kollégáinak azt üzente, vasárnap visszatér.

A biztonsági hibák miatt végül lemondott a Titkosszolgálat vezetője, Kimberly Cheatle. Korábban egyre több kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy miért nem állomásozott ügynök azon a tetőn, ahonnan a fegyveres tüzet nyitott a volt elnökre, és miért engedték Donald Trumpot a színpadra annak ellenére, hogy fenyegetést észleltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×