eur:
389.72
usd:
357.95
bux:
73298.43
2024. július 22. hétfő Magdolna
2024. július 4-i képen Joe Biden demokrata párti amerikai elnökről (b) és Kamala Harris alelnökről a függetlenség napi tűzijáték után a washingtoni Fehér Ház erkélyén. Biden július 21-én bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, és támogatja Harris indulását Donald Trump előző elnökkel és republikánus elnökjelölttel szemben. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Újabb részletek derültek ki – így gondolta meg magát vasárnap Joe Biden

A BBC az amerikai elnökhöz közeli források lapján rakta össze, hogyan született meg a döntés arról, hogy Joe Biden visszalép az újabb jelöléstől.

Joe Biden az elmúlt hetekben még ragaszkodott ahhoz, hogy versenyben maradjon, noha a Demokrata Párton belül egyre nagyobb nyomás nehezedett rá azért, hogy visszalépjen – írja a BBC, amelynek Bidenhez közel álló források meséltek arról, mi vezetett az elnök döntéséhez.

Az elnök segítői még szombaton is azon a kampánymenetrenden dolgoztak, amelyet Biden a Fehér Házba való jövő heti visszatérése után folytathatott volna. Az elnök a koronavírus miatt a Delaware keleti partján lévő tengerparti házában lábadozott, de ragaszkodott ahhoz, hogy még mindig indul. Állítólag dühösen fogadta, amikor egyes demokraták a nyilvánosságban próbáltak nyomást gyakorolni rá, hogy lépjen vissza – idézi a cikket a Telex.

Vasárnap reggelre az elnök meggondolta magát

– mondták névtelenséget kérő források. Biden szombat este „elkezdte fontolgatni”, hogy visszalépjen-e, ami 50 éves politikai pályafutásának egyik legnehezebb döntése volt. A BBC azt írja, hogy aznap Biden leült beszélni egy szűk tanácsadói körrel, amelynek tagja volt Steve Richetti, egyik legközelebbi tanácsadója, Mike Donilon, a vezető stratégája, Annie Tomasini, a kabinetfőnök helyettese és Anthony Bernal, a first lady, Jill Biden kabinetfőnöke. Biden és segítői átnézték az új közvélemény-kutatási adatokat, és megvitatták, hogy le tudja-e győzni Donald Trumpot a jelenlegi állás szerint. Az új adatokkal és a párton belüli nyomással szembesülve a visszalépés mellett döntöttek. Donilonnal közösen szövegezték meg a visszalépésről szóló nyilatkozatot, míg Richetti a bejelentés terjesztésének és a többi munkatárs tájékoztatásának részletein dolgozott.

A BBC szerint Biden vasárnap reggel hozta meg a végső döntést arról, hogy visszalép. Ekkor felhívta Jeff Zients kabinetfőnököt, Jen O'Malley Dillon kampányfőnökét és Kamala Harris alelnököt, hogy tájékoztassa őket. Vasárnap délután az elnök videóhívást tartott a Fehér Ház és a kampány legfőbb munkatársaival, köztük Anita Dunnnal, aki a Fehér Ház kommunikációs stratégiáját irányítja.

Vasárnap az X-en közzétett közleményében jelentette be Joe Biden amerikai elnök, hogy visszalép a jelöltségtől, nem indul a november 5-i elnökválasztáson.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, hogy Amerikában legutóbb a XIX. században volt olyan, hogy egy elnök valamiképpen elvesztette pártja támogatását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×